Prima misiune interplanetară arabă a fost lansată cu succes de la centrul spațial Tanegashima din Japonia, după o amânare de două săptămâni determinată de condiții meteo nefavorabile. Sonda se află în drum spre Marte, de unde va furniza imagini necesare unei mai bune înțelegeri a atmosferei și climei locale. Corespondenți de presă au relatat că, la o oră după decolare, din sala de control de la baza japoneză s-au auzit puternice aplauze în momentul când sonda s-a desprins de lansatorul H-IIA nr. 42 al societății nipone Mitsubishi Heavy Industries. Decolarea a fost urmărită cu emoție și în Emiratele Arabe Unite, statul arab care inaugurează astfel misiunile arabe în spațiu.
„Această misiune reprezintă o etapă importantă pentru Emiratele Arabe Unite și regiunea lor”, a declarat directorul Centrului Mohammed bin Rashid (MBRSC) din Dubai la conferința de presă ținută în Japonia imediat după lansarea sondei „Al-Amal”.
Sonda urmează să se instaleze pe orbită în jurul planetei Marte în luna februarie 2021, moment ce va coincide c u a 50-a aniversare a unificării celor șapte principate ce alcătuiesc Emiratele Arabe Unite. Începând din septembrie 2021, „Al -Amal” trebuie să înceapă a livra imagini ale planetei roșii de-a lungul unui întreg an marţian, respectiv 687 zile terestre. Imaginile urmează să arate dinamica atmosferei de-a lungul întregului an.
Cunoscut mai mult pentru imensele lor rezerve de petrol și gaze, Emiratele Arabe Unite au ambiția de a deveni un actor major în domeniul științei și tehnologiilor. În septembrie trecut, Hazza al-Mansouri a fost primul cetățean al acestei țări trimis în spațiu alături de un echipaj de trei membri, la bordul unei rachete ruse Soyuz. Astronautul arab este și primul cetățean arab care a vizitat Stația Spațială Internațională (ISS). Acest bogat stat din Golf intenționează să creeze o gigantică „cetate științifică” în deșert, la periferia Dubaiului, pentru a simula condițiile marţiene și a dezvolta tehnologia necesară colonizării planetei roșii.