La trei luni de la primul tur de scrutin din 15 martie, marcat de o foarte slabă prezență la vot (între 53 și 56%) – într-o Franță lovită puternic de coronavirus – are loc cel de-al doilea tur, amânat din 22 martie pentru 28 iunie, din rațiuni sanitare total justificate de lege.
O opinie des exprimată de analiști politici francezi: „rata de participare la vot, marea necunoscută a acestor alegeri, va fi adevăratul arbitru al scrutinului – un scrutin care ar putea modifica peisajul politic francez”.
Listele cu aleșii în primul tur de scrutin – în jur de 30.000 – au rămas valabile, dar instalarea noilor consilii municipale a fost amânată și a avut loc la finele lunii mai. La al doilea tur se prezintă 157.632 candidați în 4.827 comune, pentru un mandat de șase ani. Sunt așteptați la urne 16,5 milioane alegători, respectiv 39% din corpul electoral. Rezultate definitive au fost obținute la primul tur (din 15 martie) în 30.143 comune.
Cum se desfășoară acest al doilea tur de scrutin
De precizat că, la fel ca la primul tur, și de data aceasta, din cauza pandemiei ce împiedică prezența izolaţilor la urne, rămâne valabil votul prin procură. În joc, spun comentatorii politici francezi în presă, la posturi radio și TV, sunt marile orașe ale țării, începând cu Parisul. În mai multe bastioane istorice de dreapta și de stânga ar putea avea loc răsturnări de context politic. În afara capitalei (unde cele mai mari șanse le are fostul primar socialist Anne Hidalgo), lupte puternice sunt așteptate la Lyon, Marseille, Lille, Bordeaux, Le Havre (unde premierul Edouard Philippe are competitor un comunist și dorește să rămână și la Matignon), Perpignan (unde candidatul Frontului Național- RN are competitor un Republican de dreapta), Strasbourg, Toulouse sau Montpellier.
La primul tur, Macron și majoritatea sa au fost deja sancționați
Rezultatele primului tur de scrutin în marile orașe au arătat clar că șansele candidaților partidului lui Emmanuel Macron, LREM, sunt neașteptat – pentru unii – de micșorate. Candidații mișcării En Marche au fost categoric reduse la Paris, la Lyon, Lille, Marseille. O analiză pe partide arată că la primul tur, socialiștii și Republicanii (dreapta) „au rezistat bine”. Ecologiștii au șanse la Bordeaux, Grenoble, Lyon, Besançon. Partidul doamnei Le Pen, RN, și-a asigurat realegerea primarilor în trei localități de la primul tur și mizează pe victoria candidatului sau în Perpignan. A avut mai mulți candidați, dar RN a înregistrat mai multe eșecuri. Se poate vorbi de un progres în cazul Ecologiștilor, iar Les Republicains și Partidul Socialist, concluzionează analiștii, au ieșit și pot ieși și duminica aceasta cu un bilanț onorabil la nivelul municipalităţilor.