Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al congresului, Sun Yeli, citat de France Presse și Radio France Internationale. Scopul principal al evenimentului, care are loc la fiecare cinci ani, afirmă corespondenții AFP și RFI, este desemnarea cadrelor conducătoare ale partidului, care se vor afla în fruntea statului în următorii cinci ani, începând cu cel mai important dintre ei, Secretarul general al Partidului Comunist, Xi Jinping. El candidează pentru un al treilea mandat la conducerea partidului și la conducerea țării. Surse din Beijing, spun corespondenții amintiți, dau ca sigură realegerea pentru al treilea mandat a lui Xi Jinping. Acest proces include niște etape. Cei 2294 delegați aleg mai întâi Comitetul Central al Partidului comunist. Acesta formează prin vot Biroul Politic, din 25 membri. Membrii Biroului Politic aleg apoi ”ultimul etaj”, puternicul Comitet permanent, constituit din 7 bărbați. Până acum, din acest înalt for care conduce partidul și țara, nu a făcut parte nicio femeie.
În practică, spun sursele, totul ”este jucat” mult înaintea congresului. Candidații sunt selecționați înainte, fără competiție. Ei sunt selecționați de organizațiile din care fac parte și nu pot să-și prezinte singuri candidatura. Ei nu-și fac campanie, nu propun programe politice, ci acceptă programe ce le sunt impuse. În final, personalitatea lor nu are decât puțină importanță.
Au loc dezbateri politice în cadrul congresului?
Nu, spun RFI și France Presse în documentar, nu este lăsat loc ”improvizațiilor” și ”cu atât mai puțin dezbaterilor politice”. Oficial, spun sursele, delegații se pot abține sau, conform statutului PCC, pot alege propriul candidat. În realitate, de la începutul erei Xi Jinping, delegații sunt supravegheați în toată desfășurarea congresului pentru a se evita abateri de la linia partidului… ”Există o obsesie permanentă – unitatea și coeziunea Partidului comunist contra facționalismului”.
Rămâne un ”punct fundamental”, spun jurnaliștii de la France Presse și RFI aflați la Beijing: componența Comitetului permanent, miezul dur al puterii. Întrebarea este dacă Xi Jinping a reușit să plaseze mai mulți oameni ai săi printre cei șapte ce se vor afla în fruntea statului. Există vreunul din linia așa-numita ”reformistă” încarnată de premierul actual Li Keqiang? Totul va fi știut la sfârșitul congresului, care se desfășoară cu ușile total închise, spre regretul sinologului Jean-Pierre Cabestan, profesor de științe politice la universitatea din Hong Kong. ”Ședințele, spune el, sunt secrete, nu se știu subiectele abordate, asupra căror teme există un dezacord. Este o opacitate totală, cu un sistem extrem de închis, pe care Xi Jinping l-a consolidat.Ceea ce se poate afla mai ușor sunt dezbaterile economiștilor, specialiștilor în relații internaționale sau între intelectuali”.
Un pronostic
Observatorii regimului chinez, spune RFI, prevăd o schimbare de generație în cadrul Comitetului Central, în virtutea unei reguli foarte stricte: limita de vârstă este fixată la 67 ani. În acest fel, în organele de conducere ale partidului va intra o majoritate de cadre tinere, dar și devotate. Cu o excepție: Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani.
Am vazut live o parte din Raportul prezentat de Xi Jinping pe CGTN si mi-a placut.
Interesant a fost si faptul ca a transmis live si BBC. Am vazut in sala o lume interesanta, bine
imbracata, multi oameni tineri, o transmisie remarcabila cu o traducere in engleza foarte buna.
Comentariul Dvs. este prafuit, un pic tendentios dupa nu stiu ce surse. Nu as vrea sa va jignesc dar
acest articol al Dvs. nu mi-a placut. Au trecut 30 de ani, eu am 70 de ani , dar noi romanii nu avem un jurnalist, un corespondent la Beijing ?? Conducerea Curierului National nu puteti scrie ceva normal, actual despre China ? Stiu ca v-am suparat dar vrem o presa moderna, tanara , activa !! Asteptam alte articole.