Emmanuel Macron, Angela Merkel și liderii altor patru țări europene cer Uniunii Europene să tragă învățăminte din necazurile de până acum în lupta cu coronavirusul și cer constituirea de stocuri de medicamente și echipamente sanitare, precum și încurajarea dezvoltării în comun a tratamentelor și a vaccinurilor. Apelul de mai sus este lansat pe fondul relaxării – în unele state ale UE – a restricțiilor impuse contra propagării Covid-19. De asemenea, el este lansat și în perspectiva summitului european ce va avea loc – virtual – la 19 iunie pentru a discuta urmările pandemiei în spațiul UE.
Apelul Macron-Merkel poartă de asemenea semnăturile polonezului Mateusz Morawiecki, spaniolului Pedro Sanchez, belgiencei Sophie Wilmes și danezei Mette Frederiksen.
Răspunsul haotic la propagarea coronavirusului, care a provocat 184.256 morți în Uniunea Europeană, a ” ridicat unele semne de întrebare” referitoare la nivelul de pregătire și a subliniat nevoia unei abordări la nivel european a pandemiei”, se spune în scrisoarea adresată de Macron și Merkel președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoțind un document orientativ la subiect. Cei doi lideri europeni estimează că o coordonare a statelor europene ar putea fi mai eficientă decât un răspuns individual
Dezvoltarea capacităților europene de cercetare
Liderii europeni amintiți evocă trei piste de reflexie. Ei propun mai întâi ca UE să dispună de un stoc permanent, pentru trei luni, de medicamente și alte materiale și echipamente indispensabile în situații de pandemie. A doua propunere: statele membre să colaboreze în vederea fabricării unor produse critice în timp de criză. Scrisoarea celor doi lideri (purtând alte patru semnături) subliniază de asemenea necesitatea dezvoltării vaccinurilor prin finanțarea vastelor experiențe clinice. În fine, ei cer o mai bună coordonare a colectării și tratării datelor, astfel încât cifrele să fie comparabile de la un stat la altul.
„Sperăm, conchid în scrisoarea lor Emmanuel Macron și Angela Merkel, că documentul nostru va putea servi drept sursă de inspirație la viitoarele discuții la nivel european, pentru a ne asigura că UE este pregătită în fața viitoarelor pandemii”.