Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, atrage atenția asupra gravelor repercusiuni pe termen lung ale pandemiei actuale, ale cărei prioritare victime sunt sute de milioane de copii și adulți. Domnia sa cheamă la eforturi pentru protejarea celor ce muncesc, pentru menținerea ajutoarelor umanitare și susținerea industriei alimentare. 144 milioane de copii cu vârste sub 5 ani, adică unul din cinci copii de pe planetă, suferă la ora actuală de întârziere a creșterii.
„Sistemele noastre alimentare nu mai funcționează și pandemia de Covid-19 agravează situația”, spune Antonio Guterres într-un comunicat ce însoțește un studiu întocmit de Națiunile Unite. În total, subliniază el, 144 milioane de copii cu vârste sub cinci ani suferă de întârzieri de creștere. Azi, peste 820 milioane de persoane nu mănâncă să se sature. Anul acesta, din cauza coronavirusului, alte 49 milioane de persoane riscă să ajungă la extremă sărăcie. Secretarul general al ONU prevede, de asemenea, că numărul persoanelor în gravă situație de insecuritate alimentară sau care suferă de severă malnutriție va crește rapid și cere o acțiune rapidă din partea membrilor ONU să acționeze pentru protejarea celor care muncesc în sectorul alimentar, pentru susținerea industriei alimentare, pentru menținerea sistemului de ajutoare umanitare, menținerea schimburilor comerciale și evitarea întreruperii lanțurilor de distribuție.
Criza alimentară, o bombă socială
Antonio Guterres cere să se pună un accent mai mare pe programele nutriționale, instaurând de exemplu ajutoare pentru copiii care nu au acces la masa școlară. Guterres crede posibilă dezvoltarea alimentelor sănătoase pentru eradicarea foametei în lume. Incertitudinile legate de lipsa alimentelor pot declanșa restricții la export, lipsuri pe piața mondială.
Avertismente privind o posibilă dispariție a alimentelor pe piețele mondiale ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie sunt lansate într-un comunicat comun semnat de Qu Dongyu, șeful Organizaţiei ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), de Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, și de Roberto Azevedo, directorul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Ei atrag atenția îndeosebi asupra efectelor unei astfel de situații în plan social.