Alarmă în Franța: Emmanuel Macron carantinează întreg teritoriul țării, supune toate măsurile votului parlamentului

În fața unei evoluții îngrijorătoare a celui de-al treilea val al pandemiei de Covid-19, a unui număr considerabil crescut al contaminaţilor, a circa 5.000 persoane în stare gravă, sub tratament intensiv, președintele Emmanuel Macron a apărut miercuri seară la posturile franceze de televiziune pentru a anunța o serie de noi măsuri, mult mai severe decât până acum, în special extinderea pe tot teritoriul metropolitan a măsurilor restrictive în vigoare până acum doar în 19 departamente și închiderea școlilor și a creşelor pentru trei săptămâni și pentru patru săptămâni în cazul liceelor.

Măsuri surprinzător de drastice au fost, după cum se vede, luate de președintele țării, în încercarea de a stăvili cel de-al treilea val al pandemiei la nivelul întregii țări. Ceea ce s-a reținut însă din intervenția televizată, transmisă de la Elysée pe un ton solemn, a președintelui Macron a fost apelul la „o mobilizare a fiecărui cetățean” în tot cursul lunii aprilie, interval de timp în care, a subliniat el, întreaga situație „este în joc”. După un an de restricții, a afirmat el, se impune ca fiecare să facă „un efort suplimentar pentru protejarea bolnavilor, a copiilor noștri”. A încetat luarea de măsuri localizate, a precizat el, nicio regiune nu mai este ocolită de restricții, întreg teritoriul metropolitan este carantinat. Începând de sâmbătă seară, pentru o perioadă de patru săptămâni, este interzisă deplasarea într-un perimetru ce depășește 10 km., în afara unor situații excepționale. Este interzisă circulația între orele 19.00 și 6.00. Excepție face weekendul de Paște. Din nou, învățământul la distanță, iar școlile vor fi închise trei săptămâni și unificate cu vacanța de primăvară. Sunt mobilizate forțe pentru controale severe și sancțiuni contra încălcării măsurilor anunțate. Studenții au însă permisiunea de a merge la cursuri o dată pe săptămână. Părinții copiilor de vârste mici primesc șomaj parțial, iar patronii de magazine comerciale, mici întreprinderi primesc sprijin financiar.

„Vaccinați, vaccinați, vaccinați fără întrerupere”, a lansat de asemenea Emmanuel Macron, stabilind inclusiv un calendar de vaccinare pe categorii de vârste și cât mai rapid pentru persoanele cele mai expuse (cadrele didactice, forțele de ordine).

În saloanele de reanimare ale spitalelor sunt luate măsuri ca numărul paturilor să ajungă la peste 10.000.

În alte domenii, sunt stabilite de asemenea măsuri stricte de protecție. Telemunca va fi extinsă, toate activitățile comerciale neesențiale sunt închise, așezămintele culturale, sportive, restaurantele, barurile se vor redeschide progresiv abia după 15 mai.

Emmanuel Macron a precizat că după eforturile din luna aprilie, între mijlocul lunii mai și începutul verii, va începe un calendar de redeschidere progresivă, însoţit de alte reguli de protecție adecvate, în speranța ca în perioada respectivă să se înceapă revenirea la viața normală.

Toate măsurile anunțate miercuri seară de către Emmanuel Macron sunt supuse de premierul Castex, atât în Adunarea Națională cât și în Senat, dezbaterii și votului consultativ al parlamentarilor.


Foto: By Presidencia de la República Mexicana – https://www.flickr.com/photos/presidenciamx/35633549951/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61519827

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Fa Macrou fa, trebuia sa accepti oferta lu Putin de a te accepta ca refygiat politic in Yakutia, zona Vladivostok, unde Vestele Galbene doar cu greu te-ar mai putea gasi intreg!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW