Alegeri legislative în Cehia. În ciuda suspiciunilor de fraudă, premierul Andrej Babis este preferat în sondaje

Vineri și sâmbătă, în Cehia au loc alegeri legislative. Premierul actual, Andrej Babis, unul dintre principalii lideri europeni în exercițiu vizat de ancheta Pandora Papers, spun surse de la Praga citate de corespondentul RFI, are șanse ca, împreună cu partidul său ANO (Acțiunea cetățenilor nemulțumiți) să câștige din nou și aceste alegeri.

La ultimele dezbateri televizate, Babis a lăudat bilanțul guvernării sale și s-a apărat împotriva «montajului» financiar ce spune că i-a fost atribuit de ancheta Pandora Pepers pentru a-și achiziționa un castel de lux din sudul Franței. Or, spune Babis, achiziția menționată a avut loc în 2009, înaintea intrării sale în politică.

Formarea unei coaliții de guvernare se anunță complicată

Partidul ANO al lui Andrej Babis s-a situat în campania electorală pe primul loc în sondajele privind intențiile de vot, dar va fi obligat să facă o coaliție cu alte partide care să fie validată de președintele țării, Milos Zeman. Babis contează pe sprijinul lui Zeman în derularea negocierilor post-electorale, dar o eventuală coaliție cu extrema dreaptă ar fi prost văzută în Parlamentul European, deja nemulțumit de apropierea sa de ungurul Viktor Orban, dar și de suspiciunile privind existența unui conflict de interese la acest antreprenor extrem de bogat, devenit politician după ce și-a creat un imperiu industrial și mediatic.


- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW