Începând de vineri, 19 aprilie, în India au loc – vreme de șase săptămâni – alegeri generale. 970 milioane de indieni sunt chemați la urne. Partidul sau coaliția care va obține majoritatea sufragiilor va forma viitorul guvern. Alegătorii din 21 de state indiene au fost primii la vot în prima fază, de vineri, 19 aprilie. Vor fi 7 în total, derulate până la 1 iunie inclusiv. Corespondentul RFI la New Delhi constată că populația este destul de polarizată: Fie Modi adorat, denumit de suporterii săi „Marele Sfânt” sau „Gardianul patriei”, fie suspectat de adversari care îi reproșează utilizarea de metode mai puțin democratice.
Mizele majore
Modi se poate lăuda cu faptul că poziția mondială a Indiei s-a ameliorat mult grație creșterii economiei țării și relațiilor sale mai strânse cu Statele Unite, Washingtonul dorind să facă din India aliatul său contra Chinei. Modi a promovat foarte recent programe generoase de ajutoare sociale, cum ar fi distribuirea gratuită de cereale unui uriaș număr de persoane dintre cele mai sărace din India și o alocație lunară de 1.250 rupii – respectiv 14 euro – femeilor din familii cu venituri mici.
De partea cealaltă, Congresul, principalul partid de opoziție, afirmă că șomajul este totuși mare, în special în rândul tinerilor, și dorește crearea a 3 milioane de locuri de muncă publice suplimentare, precum și crearea de școli de perfecționare practică pentru tinerii care părăsesc universitatea.
Grupurile minoritare afirmă că, adeseori, sub regimul lui Modi, sunt victime ale discriminărilor și atacurilor, nevoiți să trăiască precum niște cetățeni de mâna a doua, lucru contestat însă de cei acuzați. În opinia unor analiști, aceste alegeri sunt cruciale pentru India și democrația indiană, întrucât sunt evocate unele probleme, nemulțumiri privind democrația indiană de la instalarea la putere a lui Narendra Modi în urmă cu zece ani. Unii comentatori politici, nu doar locali, spun că opoziția în India este atât de oprimată încât există riscul să dispară aproape în întregime de pe scena politică și să asistăm la o dictatură așa cum se vede în alte țări.
Toate sondajele de opinie îl dau favorit pe Narendra Modi, dar, relevă corespondentul RFI, rezultatul scrutinului legislativ va fi mult mai strâns decât s-a prevăzut. În 2014 a fost manifestată dorința de schimbare în India și Modi a ales să-și schimbe campania electorală axată pe această idee. Apoi, se reamintește, alegerile din 2019 au avut loc la scurt timp după un atac terorist în Cashmir. Ambianța a devenit accentuat naționalistă, marcată de preocuparea pentru protecție, securitate națională. Anul acesta, explică experții, „nu există un punct de adunare, grupare”. Alegătorii vorbesc anul acesta de atingeri aduse democrației și nu s-a găsit niciun slogan naționalist unificator. Rezultatul de la 4 iunie va da răspunsul dacă Modi rămâne, deși „marca Modi este suficientă pentru un al treilea mandat”, spune corespondentul RFI.