20.8 C
București
marți, 18 mai

Alegerile legislative anticipate din Austria îi aduc din nou la putere pe conservatori și fac posibilă revenirea la guvernare a extremei drepte

Potrivit primelor rezultate ale scrutinului legislativ anticipat din Austria, partidul conservator OVP a devansat net celelalte formațiuni politice, deschizând calea reinstaurării în fruntea guvernului a tânărului Sebastian Kurz (33 de ani).

Așa cum se știe, coaliția formată de OVP cu FPO (partid al extremei drepte) a sărit în aer după demisia în 18 mai a vice-cancelarului Heinz-Christian Strache, provocată de difuzarea în presa germană a unor imagini video realizate cu camera ascunsă în care acesta era văzut în plină negociere cu o femeie ce se pretindea a fi nepoata unui oligarh rus. Strache îi promitea femeii respective contracte publice fără probleme, în schimbul unui sprijin politic și financiar pentru formațiunea sa, FPO. Creditat deja cu 37,2% din voturi de către un prim sondaj, OVP, formațiunea lui Sebastian Kurz, a ieșit – după cum se vede – fără urmări în urma scandalului (așa-numit «Ibizagate», după locul unde au fost realizate imaginile video) provocat de Heinz-Christian Strache. Mai mult, conservatorii lui Kurz au obținut cu 5% mai multe voturi decât la legislativele din 2017, ceea ce îi permite să negocieze confortabil o nouă coaliție guvernamentală. Partidul neonazist FPO abia a ajuns la circa 16% din voturi, înregistrând o scădere cu aproape 10% față de precedentul scrutin. Cu 22% din sufragii, arată primele rezultate, social-democrații (SPO) se situează pe a doua poziție, înregistrând, și ei, un recul de aproape 4% din voturi. Ecologiștii au oferit marea surpriză, după ce la alegerile precedente nu reușiseră să mai intre în parlament. De data aceasta vor intra în camera inferioară a parlamentului austriac, obținând 14,3% din voturi, situându-se înaintea liberalilor pro-europeni (NEOS), care au obținut 8% din sufragii. Deși cifrele de mai sus nu sunt definitive, analiștii locali le consideră definitorii ale tendințelor politice marcate de acest nou scrutin legislativ. Pentru analiștii politici vienezi, o alianță la guvernare a lui Sebastian Kurz cu social-democrații pare puțin probabilă, conducerea SPO excluzând deja această ipotezăa. Kurz ar putea însă să se alieze cu extrema dreaptă, dacă nu cumva s-ar putea orienta și spre ecologiști și liberali.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. AUSTRIA 7/14 HRISTOS 7, MARIA 14; Austria 7/12 HRISTOS 7/12; A.UST.RIA. A-Alb, UST-Tisbitul, RIA-Rai. Raiul alb al Lui Hristos si Tisbitul. Raiul alb e Casa Raiului in care stau dupa care se infaptuieste prin Duhul Sfant intreaga Creatie, intre anii 2004-2070 leat 7512-7578 (lumea vazuta si nevazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva). Exemple: pestii creati dupa gresia portelanata gri din baie, holuri si bucatarie; ursul brun creat dupa usa de aluminiu maro cu geam termopan de la intrare; nebuloasa Bumerang creata dupa macheta la Turnurile Gemene Petronas din Kuala Lumpur, Malaezia s.a.m.d.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW