Duminică, la patru luni de la marele scandal politic în care a fost implicat vicecancelarul și președintele partidului aliat la guvernare (FPO – extremă dreapta), Heinz-Christian Strache, provocând ruperea coaliției, sunt convocate noi alegeri legislative. Ceea ce remarcă analiști politici locali și din alte capitale europene, pornind de la sondajele de opinie realizate în ultimele săptămâni, «există toate şansele de reluare a puterii în Austria de către o coaliție asemănătore celei anterioare».
În luna mai, presa austriacă și europeană vuia de informații și comentarii referitoare la unul dintre scandalurile fără precedent în Austria. Liderul Partidului Libertății (FPO), de extremă dreapta, Heinz-Christian Strache, a fost nevoit să demisioneze după difuzarea în presa germană a unor imagini video compromițătoare. El apărea în pline negocieri cu o femeie care se prezenta drept nepoata unui oligarh rus. Strache îi propunea un acces facilitat pe piața austriacă, în schimbul finanțării partidului său. Scandalul «Ibizagate» – după numele locului în care au fost realizate imaginile video – a provocat plecarea imediată, la 18 mai, a liderului FPO, urmat apoi de ceilalți miniștri de extremă-dreapta din guvernul lui Sebastian Kurz. Alegerile europene ce au avut loc câteva zile mai târziu aveau să sancționeze drastic partidul neonazist FPO. A obținut doar 17% din voturi, cu 10 procente mai puțin față de scorul înregistrat la alegerile legislative din 2017. «Ibizagate» nu a atins Partidul conservator (OVP) al primului ministru Sebastian Kurz, dar scandalul l-a obligat pe el, personal, să demisioneze în urma unei moțiuni de cenzură prezentată de opoziție.
Condiții puse de Kurz
În ajunul alegerilor anticipate, forțele politice din Austria evoluaseră foarte puțin. Sebastian Kurz a rămas foarte popular în Austria. Partizanii săi apreciază personalitatea acestui tânăr lider politic de doar 33 de ani, care încearcă să combine o politică economică liberală cu o retorică protecționistă, o strategie pro-europeană cu o poziție mai severă față de migrație. În ce privește evoluția partidului neonazist FPO, chiar dacă «Ibizagate» l-a fragilizat, sub conducerea noului său lider, Norbert Hofe, un extremist de dreapta fervent, acest partid a reușit să-și recâștige alegătorii. Sondaje de opinie recente creditează acest partid cu până la 20% din voturi, ceea ce-i oferă șanse mari de a reînnoda alianța cu conservatorii. Sebastian Kurz s-a arătat deschis la un astfel de scenariu, dar a pus o condiție: nu-l va accepta în echipa sa pe Herbert Kickl, fost ministru de Interne în guvernul precedent, reprezentant al aripii dure a extremei drepte, fost responsabil cu finanțele partidului în momentul scandalului «Ibizagate». A circulat în lumea politică austriacă și un alt scenariu – o coaliție a conservatorilor cu centriştii și cu Verzii. Aceștia din urmă, profitând de mobilizarea europeană și mondială în apărarea mediului înconjurător, au făcut o bună campanie, astfel încât sondajele de opinie îi creditează cu 11-13% din voturi, revenind astfel în Camera inferioară a parlamentului. O astfel de recentrare politică importantă depinde însă de Sebastian Kurz, care până în prezent nu a emis vreo opinie pe această temă.