GERB, partidul fostului premier bulgar Boiko Borisov, se află pe primul loc ca număr de voturi obținute în alegerile legislative desfășurate duminică în Bulgaria. Potrivit rezultatelor încă incomplete, GERB a obținut în jur de 25% din sufragii, urmat de partidul ”Continuăm schimbarea” (CC) condus de rivalul lui Borisov, Kiril Petkov, cu 10-20%.
Este pentru a patra oară în 18 luni când bulgarii au fost chemați la urne pentru a alege parlamentul, menținându-se o instabilitate politică fără precedent de la doborârea comunismului, în 1989. Rata de participare la acest ultim scrutin a fost extrem de scăzută și atmosfera în care s-a desfășurat a fost una mohorâtă, marcată de apropierea iernii și de o creștere fulminantă a inflației, a prețurilor și de războiul din Ucraina. Dacă o corupție endemică a ocupat dezbaterile din campaniile electorale de până acum, insecuritatea economică a ocupat de asemenea un loc prioritar la acest ultim scrutin legislativ, în condițiile unei inflații ce se apropiase de 20% și ale preocupării alegătorilor pentru dificultățile ce-i așteaptă în iarna care se apropie.
Boiko Borisov, cu o bogată experiență după ce un deceniu s-a aflat la putere, a promis în campania sa electorală că ”va învinge haosul ce s-a creat”. L-au susținut la urne cei care au considerat ”că războiul este aproape de noi și este mai bine să nu provocăm pe nimeni” (cuvintele unor alegători în declarații făcute presei). Numai că imaginea ”colosului” Borisov este serios umbrită după îndelungata sa guvernare anterioară, marcată de uriașe manifestații împotriva corupției. El, spun corespondenți ai presei străine (”Le Figaro”), ”este izolat în sânul clasei politice și riscă să aibă dificultăți în găsirea unui partener de guvernare”. Duminică, după scrutin, Borisov s-a adresat bulgarilor, ”tuturor celor care apără locul Bulgariei în Uniunea Europeană și NATO”.
Un parlament fragmentat
Rivalul lui Borisov, Kiril Petkov, a refuzat deja orice alianță cu cel care ”încarnează trecutul corupt” al Bulgariei. Reamintim că fostul antreprenor în vârstă de 42 ani, format la Harvard, venit pe scena politică bulgară în 2021, a fost înlăturat de la guvernare doar după șapte luni, în luna iunie, în urma unei moțiuni de cenzură pusă la cale de oameni ai lui Borisov. Gata de a trece la lucru, Petkov a cerut cetățenilor țării să-și confirme alegerea pentru ”o Bulgarie nouă, prosperă”. Cu aliații săi, socialiștii (11% din voturi) și formațiunea Bulgaria democrată (8%), Petkov nu dispune de suficienți deputați pentru a forma noul guvern, motiv pentru care analiști politici locali prognozează ”lungi negocieri”, greu de ajuns la o coaliție stabilă, câtă vreme parlamentul este ”atât de fragmentat”.