duminică, 31 mai, 2020
21.1 C
București

Deschiderea, la Strasbourg, a lucrărilor sesiunii plenare a Parlamentului European

Actuala sesiune, ce se desfășoară în perioada 16-19 septembrie, are o agendă ce include decizii, dezbateri și adoptarea unor rezoluții definitorii pentru mandatul Parlamentului European ales la ultimul scrutin din luna mai a acestui an.

Luni după-amiază, David Sassoli, președintele forului legislativ european, singura instituție aleasă prin vot direct de cele circa 500 milioane de cetățeni ai celor 28 de state membre ale UE (Regatul Unit nu a ieșit încă din UE – nn), a deschis lucrările primei sesiuni plenare de la Strasbourg după perioada estivală. Președintele Sassoli a adus un omagiu și a invitat membrii PE să păstreze un minut de reculegere în memoria deputatului social-democrat portughez André Bradford, dar și a victimelor gravelor inundații ce au avut loc zilele trecute în Spania. Eurodeputatul portughez André Bradford, a ținut să sublinieze președintele PE, și-a consacrat viața apărării democrației și dezvoltării regiunii unde a fost ales eurodeputat, insulele Azore (Insulele Açores în portugheză sunt un grup de 17 insule portugheze situate în mijlocul Oceanului Atlantic, la 1500 km de Lisabona). Agenda sesiunii, după unele modificări aduse în cadrul primei ședințe de luni după-amiază, include confirmarea prin votul europarlamentarilor a unora dintre oficialitățile de la conducerea instituțiilor europene, precum și dezbateri și decizii într-o serie de teme de mare actualitate acum, după instalarea noului Parlament European ales în luna mai a acestui an. Rețin atenția în primul rând dezbaterile pe marginea bugetului Uniunii Europene pentru 2020 (cu accent pe cheltuielile și contribuțiile fiecărui stat membru, cele referitoare la situația legată de retragerea Regatului Unit din UE, în prezența negociatorului-șef european Michel Barnier, votul privind ajutorul de 293,5 milioane euro din Fondul de solidaritate al Uniunii destinat țărilor victime ale fenomenelor meteorologice din 2018 în Austria, Italia și România.

Alte teme de pe ordinea de zi: incendiile din regiunea amazoniană, pregătiri în vederea apropiatului summit consacrat climei pe planeta noastră, situația din Hong Kong, situația din Cașmir, votarea de fonduri pentru cercetare și programul Erasmus, reguli vizând prevenirea spălării banilor, lupta împotriva cancerului, dezbateri și adoptarea de rezoluții legate de respectarea drepturilor omului și a democrației.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Haos în America. Proteste violente împotriva asasinării lui George Floyd. Revine în atenție o problemă sistemică – cea a segregaţiei populației de culoare

Declanșate la începutul săptămânii trecute, după asasinarea de către un polițist alb a bărbatului de culoare George...

Donald Trump: Statele Unite “pun capăt” relațiilor lor cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Președintele american a anunțat vineri că țara sa "pune capăt" relațiilor cu Organizația...

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume, după decesul lui Bob Weighton, la 112...

Un aligator legendar a murit în grădina zoologică din Moscova la vârsta de 84 ani

Aligatorul Saturn a murit de bătrânețe. În jurul lui s-a creat un mit: s-a crezut că a...