-5.6 C
București
marți, 19 ianuarie

Negocierile post-Brexit, în fază critică. Liderii europeni cer Regatului Unit să facă “ce este necesar” pentru ajungerea la un acord

Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadrul summitului de toamnă de la Bruxelles, au cerut Londrei să “facă ce este necesar” pentru a se ajunge la un acord privind viitoarele relații comerciale bilaterale, precizând că membrii Uniunii doresc un acord, dar “nu cu orice preț”.

Într-un comunicat publicat la finele primei părți a summitului, consacrată Brexitului, Consiliul European constată că “progresele realizate la negocierea chestiunilor esențiale prezentând interes pentru UE sunt în continuare insuficiente pentru a se putea ajunge la un acord” înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, 31 decembrie anul acesta.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat la o conferință de presă ținută după dezbaterea problemelor privind Brexitul că “blocul european” rămâne “unit” și “determinat” să se ajungă la un acord cu Regatul Unit, “dar nu cu orice preț”. “Orice acord privind viitoarele noastre relații”, a spus Charles Michel, “trebuie să se bazeze pe mandatul nostru”, în special pe regulile unei concurenţe echitabile, respectiv accesul echitabil pe piața internă europeană, precum și soluții privind pescuitul și modul de soluționare a diferendelor acceptabile ambelor părți, susținute deja de Bruxelles. A precizat de asemenea că negociatorul actual din partea UE, francezul Michel Barnier, se bucură în continuare de deplină încredere a statelor membre ale Uniunii pentru a continua negocierile. 

Michel Barnier:”Negocierile nu sunt terminate”

Prezent alături de președintele Consiliului European, Michel Barnier s-a declarat “prudent optimist”, au remarcat jurnaliștii prezenți la summitul de la Bruxelles. “Suntem pe punctul de a finaliza acordul asupra punctelor dintotdeauna în dispută, a declarat el, dar există și alte domenii unde nu există doar semne de întrebare,ci divergenţe reale”. Există, în opinia sa, subiecte asupra cărora “deosebirea de poziții este atât de mare în acest moment, încât îmi este greu să pot spune că există perspectiva unui acord”.

Deși premierul Boris Johnson a fixat 15 octombrie drept termen limită pentru realizarea uni acord post-Brexit, Michel Barnier a declarat că UE va lucra “până la ultima zi posibilă”. “Negocierile nu sunt terminate”, a spus Barnier. “Noi vrem să dăm acestor negocieri toate șansele de a ajunge la un acord”, motiv pentru care a propus echipei britanice continuarea negocierilor în micul spațiu de timp care a mai rămas, astfel încât să se ajungă la un acord până la finele lunii octombrie.

Consiliul European a chemat însă țările membreale UE “să-și intensifice pregătirile la toate nivelurile pentru orice eventuale perspective”, inclusiv pentru absența unui acord post-Brexit.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW