14.6 C
București
miercuri, 21 octombrie

Atac terorist în regiunea Parisului. Un profesor, decapitat de către un tânăr de origine cecenă


Un profesor de istorie-geografie a fost atacat și decapitat vineri după-amiază în apropierea colegiului unde preda, din localitatea Conflans-Saint-Honorine din zona Parisului. Pare să fi fost pedepsit “pentru că a arătat elevilor caricaturile la adresa profetului Mahomet, la o lecție despre libertatea de expresie”.

Autorul atacului, un tânăr de 18 ani, născut la Moscova și de origine cecenă, a reușit inițial să fugă, dar a fost reperat și împușcat de forțele de poliție la foarte scurt timp de la comiterea crimei. În momentul în care a fost lovit de gloanțe, criminalul a strigat “Allah Akbar”. Înainte de comiterea atacului, el postase pe rețelele sociale un video macabru în care revendica actul comis.

Transportat la spital, criminalul nu a mai supraviețuit. Asupra lui s-au găsit un cuțit, care nu pare a fi fost arma crimei, și un pistol. Tânărul respectiv nu era cunoscut la serviciile antiteroriste, nu era fișat ca “radicalizat”. Era însă cunoscut pentru fapte de drept comun, în special pentru tulburări ale ordinii publice.

Parchetul antiterorist a declanșat o anchetă

O anchetă pentru “asasinat în relație cu o antrepriză teroristă” și “asociere cu elemente criminale teroriste” a fost încredințată imediat Subdirecţiei antiteroriste (Sdat) a poliției și Direcției generale a securității interne (DGSI).Procurorul național antiterorist urmează să țină o conferință de presă. Vineri seară au fost efectuate percheziții la persoane din anturajul criminalului. Patru dintre ele, între care un minor, au fost arestate.

Emmanuel Macron, la locul crimei

Președintele Macron s-a deplasat vineri seară la Conflans-Sainte-Honorine, unde s-a întâlnit cu colegii profesorului asasinat. “Unul dintre concetățenii noștri a fost azi asasinat pentru că îi învăța pe elevi despre libertatea presei, libertatea de a crede sau a nu crede. Compatriotul nostru a fost atacat în mod laş, a fost victima unui atentat islamist caracteristic”, a declarat președintele. Pe un ton ferm, el a avertizat că astfel de crime nu vor mai avea loc, “toți vom face bloc” în calea lor. “Obscurantismul nu va câștiga, nu ne va diviza… noi trebuie să rămânem împreună… Chem toți compatrioții să facem bloc, să fim uniți… Contați pe fermitatea mea și a guvernului”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW