-4.2 C
București
marți, 19 ianuarie

Parlamentul European lansează Premiul Caruana Galizia pentru jurnalism

Premiul – o recunoaștere a jurnalismului de excepție în UE

Inițiat la trei ani de la asasinarea jurnalistei malteze de investigație Caruana Galizia, premiul va recompensa jurnalismul care reflectă principiile și valorile UE.

Lansarea a avut loc online, vineri, 16 octombrie, pe pagina de Facebook a PE. Evenimentul s-a desfășurat cu participarea vicepreşedintei PE Heidi Hautala (Verzi/ALE, Finlanda), și a lui David Casa (PPE, Malta), deputat în Parlamentul European. Li s-a alăturat, din Malta, fiul jurnalistei ucise, Andrew Caruana Galizia.

Scopul premiului este de a recunoaște jurnalismul de excepție, care reflectă principiile și valorile Uniunii Europene, consacrate în Carta europeană a drepturilor omului. Parlamentul European consideră că protejarea libertăţii presei în întreaga lume și, în special, a jurnaliștilor de investigație, în exercitarea atribuțiilor lor, este în interesul vital al societăţilor democratice.

Chiar dacă premiul este inițiat și sprijinit de Parlament, pentru a proteja independența premiului și activitatea mass-media, premiul va fi gestionat de un partener mass-media independent, cu sediul în UE.

Următoarele etape

Parlamentul European iniţiază procesul de selectare a unei organizații independente care va stabili criteriile detaliate și va decide cu privire la juriul pentru desemnarea acestui premiu. Înainte de sfârşitul anului 2020, va fi lansată o procedură de ofertare pentru selectarea unei astfel de organizații.

Lansarea de candidaturi va începe în jurul datei de 3 martie 2021 — Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în fiecare an, în jurul datei comemorării asasinării jurnalistei.

Context

Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă de investigație a corupției din Malta, ucisă într-un atac cu maşină-capcană la 16 octombrie 2017. Ea s-a concentrat în activitatea sa jurnalistică asupra corupţiei la nivelul guvernului, spălarea de bani și crima organizată.

Foto: By Continentaleurope – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64481584

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW