-3.5 C
București
vineri, 27 noiembrie

Protecţie civilă: Parlamentul întăreşte capacitatea UE de reacţie în faţa dezastrelor

  • Punerea în comun a resurselor pentru o mai bună și mai rapidă reacție în fața dezastrelor
  • Noua rezervă de resurse RescEU (avioane-cisternă, pompe de mare capacitate, spitale de campanie)
  • Va suplimenta, dar nu va înlocui capacitățile naționale existente

Modernizarea mecanismului european de protecție civilă, testat din plin în timpul incendiilor forestiere, furtunilor și inundațiilor din 2017 și 2018, a obținut marți sprijinul deputaților, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Noile reglementări, convenite informal cu Consiliul în decembrie, vor ajuta statele membre să poată răspunde mai rapid și mai eficient în fața dezastrelor naturale și celor provocate de om, printr-o modalitate mai eficientă de punere în comun a instrumentelor de protecție civilă.

RescEU

Măsurile includ de asemenea, în urma cererii Parlamentului, înființarea unei rezerve de resurse „RescEU”, cum ar fi avioane-cisternă folosite în incendiile forestiere, pompe de mare capacitate, spitale de campanie și echipe medicale de urgență, ce pot fi activate în orice caz de urgență. RescEU va interveni, în urma unei decizii a Comisiei Europene, atunci când statele membre nu au suficiente resurse pentru a putea răspunde unui dezastru.

Mai mult, în urma negocierilor cu miniștrii UE, deputații au reușit să întărească noua rețea UE de informații asupra protecției civile, care va facilita mai multe schimburi între toți cei implicați în acțiuni de protecție civilă, în special tinerii profesioniști și voluntarii.

Deputatul Elisabetta Gardini (EPP, Italia) a spus: “Am reușit să lucrăm rapid în așa fel încât să fim pregătiți înainte de vara următoare, pentru a evita situații similare cu cele din Grecia (2018) și Portugalia (2017). Era nevoie de măsuri și instrumente eficiente pentru a salva vieți. Succesul muncii pe acest dosar a fost inspirat de principiile solidarității și siguranței cetățenilor noștri”.

Următoarele etape

Textul a fost adoptat cu 620 de voturi pentru, 22 împotrivă și 35 de abțineri. Va intra în vigoare după acordul final al Consiliului UE și se va aplica începând cu această vară.

Mecanismul european de protecție civilă este în prezent un sistem voluntar, prin care UE coordonează contribuțiile voluntare ale statelor participante către un stat care a solicitat asistență. Recent, condițiile de vreme extreme și alte fenomene au solicitat la maximum abilitățile statelor membre de a se ajuta reciproc, mai ales când se confruntă în același timp cu dezastre similare. În cazul unui sprijin limitat sau inexistent, UE nu are o capacitate de rezervă pentru a asista statele membre copleșite de situație.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW