Deputații PE îndeamnă UE și statele membre să intensifice lupta împotriva percepției negative la adresa comunității rome

În contextul încălcării repetate a drepturilor fundamentale, Parlamentul European cere măsuri mai puternice pentru combaterea percepției negative și a discriminării la adresa comunității rome.

  • Drepturile fundamentale ale comunității rome continuă să fie încălcate sistematic în UE.
  • Probleme serioase privind accesul la educație, locuințe, asistență medicală și ocuparea forței de muncă.
  • Apel la obiective clare pentru integrarea comunității rome și strategii naționale post-2020
  • Comunitatea romă trebuie mai bine reprezentată în mass-media, instituții publice și organizații politice.

Eurodeputații recunosc acest fenomen ca pe o formă de rasism instituționalizată și înrădăcinată istoric, exprimată prin intermediul violenței, a discursului ce instigă la ură, a exploatării, stigmatizării și discriminării, în cadrul unei rezoluții non-legislative adoptate marți, se arată într-un comunicat PE.

Segregarea în context școlar, accesul la locuințe, asistență medicală și ocuparea forței de muncă sunt principalele probleme cu care se confruntă încă populația de etnie romă in Europa. Textul rezoluției subliniază situația dificilă în special a tinerilor romi, caracterizată de o proporție în creștere a șomerilor și a celor care nu beneficiază de formare profesională sau școlarizare.

Obiective obligatorii și clare pentru integrarea comunității rome

Rezoluţia cere Comisiei Europene și statelor membre să introducă mai multe domenii prioritare, obiective clare și obligatorii, programe și mecanisme pentru evaluarea progresului integrării romilor, din momentul în care actualul cadru UE va expira în 2020. Se cer de asemenea fonduri publice substanțiale și resurse umane în aceste scopuri.

Parlamentul European cere integrarea egalității de gen, o abordare favorabilă copiilor în toate măsurile luate, precum și o implicare mai strânsă a reprezentanților comunității rome și organizațiilor non-guvernamentale în procesul creării politicilor de integrare. Se subliniază, de asemenea, necesitatea protejării și promovării egalității în drepturi pentru copiii romi. Deputații doresc obiective anti-discriminare specifice la nivel UE, precum și măsuri de integrare a comunității rome în politicile de sustenabilitate și digitalizare.

Textul rezoluţiei subliniază necesitatea reprezentării echitabile a comunității rome în toate aspectele vieții sociale, în mass-media, instituții publice și organizații politice.

Mai mult, deputații insistă ca fondurile structurale europene să fie folosite pentru a îmbunătăți condițiile de trai și oportunitățile oferite comunității rome. Ei cer statelor membre să investigheze și să sancționeze legal eventualele abuzuri în folosirea fondurilor respective.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. ei trebuie sa ne faca sa ne schimbam perceptia….nu sa ne ceara asta sa ne schimbam.
    daca tot vrei sa-i integrezi pe tigani ,trebuie sa le spui ca integrarea se face prin munca si corectitudine .
    pana atunci ,hai pa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW