5.5 C
București
luni, 1 martie

Alegerile prezidențiale din Tunisia: un seism politic. Doi candidați anti-sistem intră în al doilea tur

Marți au fost date publicității la Tunis rezultatele finale ale primului tur de scrutin. Kaïs Saïed şi Nabil Karoui s-au calificat pentru al doilea tur. Ei au obținut respectiv 18,40% și 15,58% din sufragii.

Deși în sondajele realizate în perioada campaniei îl dădeau favorit, candidatul partidului la putere Ennahdha, Abdelfattah Mourou, a ajuns doar în poziția a treia, cu 10,73% din voturi. Corespondenții agențiilor de presă aflați duminică la Tunis spun că aceste rezultate nu au fost o surpriză. Ele corespund tendințelor semnalate în sondajele făcute duminică seară, la ieșirea de la urne. Kaïs Saïed, profesor universitar, candidat independent și cu foarte puține mijloace financiare, se adresează în special tinerilor, cărora le promite că dacă va fi ales președinte la al doilea tur de scrutin va remania instituțiile statului și va crea comitete locale pentru a afla direct aspirațiile cetățenilor. A declarat frontal, după anunțarea rezultatelor finale ale primului tur de scrutin: «Nu am un program, poporul este cel care decide», ideea sa fiind aceea că proiectele, programul «trebuie să vină de jos».

Karoui, o piesă grea în comunicații

În fața lui Kaïs Saïed se află un maestru în comunicații. Omul de afaceri Nabil Karoui, aflat în închisoare sub acuzație de spălare de bani, beneficiază de o adevărată mașină mediatică. De circa trei ani, el a străbătut întreaga țară, a cunoscut și s-a făcut cunoscut în localitățile și zonele unde statul nu a investit. În locurile respective a distribuit ajutoare în alimente și s-a întâlnit cu cetățenii aflați în dificultăți. Campania electorală propriu-zisă a desfășurat-o din închisoare prin intermediul avocaților săi și al soției. Data celui de-al doilea tur de scrutin nu este deocamdată cunoscută. Va fi stabilită în câteva zile, fiind așteptate eventuale contestații prezentate de alți candidați ce contestă rezultatele de duminică.

Cine sunt cei doi finaliști ai primului tur de scrutin

Kaïs Saïed este profesor de Drept constituțional, fără partid susținător și fără bani. Nabil Karoui, om de afaceri, mogul al presei, actualmente în închisoare. Este vorba de două persoane care nu au guvernat niciodată, două persoane total diferite. Primul, bine pregătit profesional, un specialist în marketing, al doilea – un om de televiziune, de asemenea foarte bine ancorat în meserie. Primul, profesorul, este un auster, apropiat de tipul de conservator musulman, ostil egalității între bărbați și femei în cazul moștenirilor, favorabil pedepsei cu moartea și pentru incriminarea homosexualității. Nabil Karoui este fondatorul postului de televiziune Nessma TV, cu o audiență de 35%. Actualmente el se află încarcerat la închisoarea La Monarguia, în baza unui mandat de arestare emis cu doar zece zile înaintea campaniei prezidențiale, sub acuzația de spălare de bani. După moartea fiului său într-un accident auto, în 2006, Karoui s-a angajat alături de asociația Khalil Tounes, cu filiale în toată țara, a cărei sferă de activitate este acordarea de îngrijiri sanitare, distribuirea de produse alimentare de primă necesitate, alte acțiuni filmate și difuzate pe postul său de televiziune Nessma TV. Justiția a ordonat mai întâi sechestrul pe averea sa și interdicția de a părăsi țara, pentru ca apoi să-l aresteze, după ce își depusese candidatura la prezidențiale.

Înfrângere categorică a islamiștilor

Primul tur de scrutin al prezidențialelor din Tunisia a consfinţit dezastrul partidelor la putere. Șeful guvernului, Youssef Chahed, liderul unui partid nou creat în 2019, Tahya Tunis, apărător al Statului civil și al drepturilor și libertăților omului, s-a situat pe poziția a 5-a ca număr de voturi (7,7%). Aliatul său, Ennahdha, partid islamist, s-a situat pe poziția a treia, cu 11% din voturi. Este evident că a fost învins consensul tunisian între «Statul civil» și «conservatorii». La primul tur de scrutin, spun analiști locali, coaliția la putere din 2015 a fost cea care a plătit pentru nerespectarea promisiunilor făcute, pentru nemulțumirile economice în rândul alegătorilor, precum și pentru ambiguitatea privind raportul dintre justiție și politică.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW