Mirela Ionela Achim (b1tv.ro)
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat, vineri, că România e practic în valul 5 al pandemiei de coronavirus. Acesta a insistat că toți bolnavii, inclusiv cei care nu au COVID, trebuie să aibă acces la servicii medicale.
Rafila susține că România a intrat deja în valul 5 COVID.
„Sigur că noi discutăm în această perioadă despre pregătirea sistemului de sănătate, ca să poată să răspundă cât mai bine actualului val pandemic. Deja ne găsim practic în valul 5 al pandemiei. Dar, în paralel, trebuie să fim siguri că atât copiii, cât și adulții, și vârstnicii au acces la servicii de sănătate, să poată să beneficieze de profesionalismul colegilor noștri și să-și poată rezolva probleme de sănătate, alta decât infecția COVID”, a declarat Alexandru Rafila.
„Știu multe dintre problemele sistemului și vreau să ajut cât se poate, în parteneriat cu profesioniștii din Sănătate. Nu noi, nu cadrele medicale sunt subiectul reformei, ci populația țării, să aibă acces la servicii de sănătate. Oamenii sunt în atenția noastră și asta îmi asum”, a mai spus Rafila.
Declarațiile vin în contextul în care România înregistrează o creștere accelerată a numărului de infectări cu coronavirus. De la sub o mie, țara noastră a ajuns să înregistreze chiar și peste 6.000 de contaminări pe zi. În ultimele 24 de ore au fost raportate 5.922 de infectări și 31 de decese.
Rafila spune că deocamdată infectările tot mai multe nu se reflectă în numărul de cazuri grave și decese.
Ministrul Sănătății a explicat apoi cum a evoluat pandemia de coronavirus în România în perioada 20 decembrie – 5 ianuarie, punctând că, deși rata de infectare crește, acest lucru nu se reflectă încă în numărul de cazuri grave și decese.
„E un trend crescător al numărului de cazuri. (…) Nu același lucru îl vedem la nivelul persoanelor ATI și al numărul de decese. ATI sunt ocupate cam 400 de paturi. Avem în ultimele zile un trend crescător. Același lucru în ceea ce privește decesele: în jur de 30 pe zi, mult inferior valului 4. Asta nu înseamnă că în perioada următoare lucrurile nu se vor schimba dacă această creștere susținută va continua și nu avem motiv să credem că această creștere se va opri”, a afirmat Rafila.
Dat fiind că nu există o presiune pe spitale, Rafila consideră că nu există niciun motiv ca școlile să fie închise, iar elevii să învețe online.