12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Algeria: mai mulți miliardari, apropiați ai lui Abdelaziz Bouteflika, au fost arestați, în cadrul anchetelor împotriva corupției

Televiziunea publică algeriană a anunțat luni arestarea a cinci oameni de afaceri, miliardari, în cadrul anchetelor declanșate la cererea generalului Ahmed Gaid Salah, șeful Statului Major al armatei. Printre ei se află inclusiv Issad Rebra, cel mai bogat om al țării. Toți cei arestați, a precizat postul de televiziune menționat, sunt persoane cunoscute ca foarte apropiate fostului președinte Abdelaziz Bouteflika.

Anunțul intervine la câteva zile după apelul adresat justiției de generalul Ahmed Gaid Salah, șeful Statului Major al armatei algeriene, autorul, de fapt, al îndepărtării lui Bouteflika din fruntea statului. El a pledat din primele zile de după plecarea fostului președinte pentru deschiderea mai multor dosare ce privesc persoane care au beneficiat ilegal de credite estimate la mii de miliarde, provocând pagube uriașe Finanțelor publice. În ziua de 21 aprilie, un tribunal algerian i-a convocat de asemenea pe fostul prim-ministru Ahmed Ouyahia și pe actualul ministru de Finanțe, Mohamed Loukal, doi foști apropiați colaboratori ai lui Bouteflika, fiind acuzați de «delapidare din fondurile publice și de privilegii fără susținere legală».

Algerienii vor înlăturarea totală a vechiului regim

Așa cum se știe deja, Algeria este, începând din 22 februarie anul acesta, teatrul unor masive manifestații declanșate de candidatura lui Abdelaziz Bouteflika pentru un nou mandat prezidențial, acțiuni care apoi s-au transformat în contestarea generală a întregului regim. Abdelaziz Bouteflika a fost înlăturat – printr-o demisie impusă – la 2 aprilie, dar manifestațiile au continuat la nivelul întregii țări, cerându-se plecarea tuturor înalților responsabili ai «sistemului» Bouteflika. Șeful Statului Major al armatei, generalul Gaid Salah, a chemat – la 16 aprilie – justiția să accelereze derularea anchetelor deschise pentru corupție împotriva oamenilor de afaceri ce au făcut parte din «clanul mafiot» al fostului președinte. La începutul lunii aprilie, fostul șef al Patronatului algerian, Ali Haddad, un bogat om de afaceri, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Bouteflika, a fost arestat în momentul în care încerca să treacă frontiera în Tunisia. Imediat, a doua zi, justiția a anunțat deschiderea anchetelor privind fapte de corupție și transfer ilicit de capitaluri. Unui mare număr de persoane le-a fost interzisă părăsirea țării, toate făcând parte din camarila fostului președinte Bouteflika. Atmosfera la Alger și în toată țară continuă să fie tensionată, cetăţenii așteptând măsuri și sentințe severe împotriva membrilor «sistemului» politic și economic al fostului președinte Abdelaziz Bouteflika.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW