Odată cu apariţia posibilei crize economice la orizont, tot mai mulţi oameni îşi pun problema economisirii resurselor. Cu toate acestea, calitatea alimentelor din care ne compunem dieta zilnică nu ar trebui să fie parte a economiilor noastre, orice economie făcută la calitatea alimentaţiei noastre transformându-se în probleme de sănătate şi carenţe pe termen lung. Dacă, însă, vrei să te hrăneşti sănătos cu bani puţini, află că nu e tocmai imposbil.
Cum să ai o alimentaţie sănătoasă şi să economiseşti în acelaşi timp
Atunci când ne gândim la o alimentaţie sănătoasă, mulţi dintre noi plecăm de la ideea că este ceva complex, costisitor şi, în general, greu de atins şi păstrat. Cu toate acestea, însă, să ai o alimentaţie echilibrată nu trebuie să te coste o avere. Iată cum poţi mânca sănătos chiar şi atunci când nu ai un buget generos la dispoziţie:
Renunţă la fast-food
Cel mai simplu şi economic mod prin care poţi mânca sănătos este să renunţi la produsele de tip fast-food şi patiserie. Este deja bine ştiut impactul negativ asupra sănătăţii, dar şi asupra bugetului tău. Dacă ai obiceiul să consumi în mod regulat alimente de tip fast-food sau semipreparate, înlocuirea lor cu produse alimentare sănătoase de pe Vegis.ro, cum sunt lactatele sau fructele, nu va fi decât un câştig.
Găteşte mai des
O modalitate prin care să ai o alimentaţie sănătoasă cu un buget mai mic este să îţi găteşti mai des. Astfel vei salva nu doar bani la bugetul casei, dar vei avea şi un control mai ridicat asupra ingredientelor folosite şi, deci, vei mânca mai sănătos.
Foloseşte ingrediente specifice sezonului
De la o vreme, una din tendinţele care îşi fac loc în lumea culinară şi pe care o poţi aplica şi tu este adaptarea meniului în funcţie de sezon. Această tendinţă te ajută să foloseşti mai înţelept resursele şi bogăţia naturii, pentru o alimentaţie nu doar sănătoasă şi economică, ci şi mai aromată. De exemplu, iarna foloseşte din abundenţă legume rădăcinoase, cu bulbi, fructe uscate, oleaginoase, păstăi, brânzeturi grase sau carne, pentru a trece mai uşor peste perioada rece.
Foloseşte-te de conserve
Dacă ai obiceiul de a pune la borcan sau la congelator legume pentru anotimpul rece, atunci poţi să le foloseşti în reţetele pe care le prepari, pentru a da mâncărurilor tale un plus de gust cu un minim de buget.
Condimentează din plin
O modalitate simplă şi economică pentru a găti reţete gustoase cu ingrediente puţine şi un minim de efort financiar o reprezintă ierburile aromate. Fie că le cultivi chiar tu în ghiveci sau că le cumperi la plic din magazin, acestea pot schimba orice preparat, aducând şi beneficii pentru starea ta de sănătate prin folosirea lor constantă în cantităţi echilibrate.
Să ai o alimentaţie sănătoasă cu bani puţini nu este tocmai cel mai uşor lucru, însă dacă îţi laşi creativitatea liberă vei vedea că există soluţii gustoase şi inventive care să te ajute să mănânci bine şi sănătos fără să cheltui pe mâncare sume uriaşe.