Ambasadorul belarus în România va fi convocat la MAE, care „susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente”

Vladimir Ionescu (b1.ro)

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că niciun cetățean român nu se afla la bordul avionului Ryanair care a fost deturnat de autoritățile belaruse către Minsk, duminică, deși destinația sa era capitala lituaniană Vilnius, unde a ajuns în cele din urmă cu o întârziere de șase ore. MAE, care consideră incidentul ca fiind unul „deosebit de grav”, a transmis printr-un comunicat de presă că „susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs”.

Poziția MAE vine în contextul în care un avion Ryanair, care efectua o cursă civilă din Grecia spre Lituania, a fost interceptat de autoritățile belaruse și deturnat către Minsk. Opozanții belaruși spun că manevra a avut ca obiectiv arestarea disidentului Roman Protasevici, un jurnalist care se afla la bordul aeronavei și care a relatat despre represiunea exercitată de regimul Lukașenko asupra protestatarilor. Într-un final, avionul comercial a ajuns la Vilnius, însă cu o întârziere de șase ore.

Niciun cetățean român la bordul avionului comercial deturnat de Belarus.

Reacția MAE, după incidentul „deosebit de grav”:

„MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate. MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk, a transmis autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria. Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului. De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul a precizat că ambasadorul belarus va fi convocat la MAE, luni, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu.

„MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români. Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetățeni români. Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român. MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluției acestei situații, nicio solicitare de asistență consulară din partea vreunui cetățean român”, a mai precizat MAE.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. // … care „susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente” //.
    H’aiasta cum mai vine … investigatie internationala independenta ? O fi de la clopoteii/trinchili-brinchili, ori de la trasurica hodoronca-zdronca !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW