În Birmania, a început luni o nouă audiere în procesul dnei Aung San Suu Kyi, în condițiile în care tensiunile, protestele împotriva noului regim militar instituit în urma loviturii de stat din 1 februarie continuă să capete amploare la nivelul întregii țări. Confruntările între manifestanți și armată s-au soldat până acum cu 800 de morți, iar Aung San Suu Kyi a fost plasată în toată această perioadă, fără o decizie judecătorească, în stare de arest la domiciliu. Audierea începută luni este prima de la arestarea sa ce se desfășoară în persoană fizică, celelalte audieri având loc în manieră virtuală, întrerupte uneori din cauza absenței conexiunii la Internet. Luni, înaintea începerii audierii, domnia sa s-a adresat poporului, prin intermediul AFP, urându-i sănătate și promițând că partidul său, Liga Națională pentru Democrație (LND), „va exista cât va exista poporul birman, întrucât el a fost fondat pentru popor”. Reamintim că acuzațiile ce-i sunt aduse – toate considerate de populație drept „absurde” – includ de la posedarea ilegală a talkie-walkie până la nerespectarea legii secretelor de stat, acuzații ce-i pot atrage o condamnare la închisoare de până la 14 ani. Avocata dnei Aung San Suu Kyi consideră că strategia armatei în acest caz este clară: să o împiedice să apară în public prelungind mult procesul, timp în care populația să obosească continuând protestele în sprijinul liderei lor. Concret, junta dorește să o oprească pe Aung San Suu Kyi de la orice activitate politică în viitor. Vinerea trecută, junta a procedat la o nouă măsură de forță. Comisia electorală desemnată de armată a anunțat dizolvarea partidului Liga Națională pentru Democraţie, acuzându-l de fraudă electorală. Junta birmană continuă, așa cum se vede în fiecare zi, cu o insistență feroce, acțiunile vizând distrugerea simbolurilor democrației în această țară, reprezentate în primul rând de Aung San Suu Kyi și partidul ei cu mare influență în rândul populației.
Si in Egipt a fost lovitura de stat militara, „presedintele” actual fiind un general Al-Sisi.
Dar pe el se pare ca democratiile occidentale nu il considera dictator, ba chiar s-au folosit de „ajutorul” sau la negocierea unui armistitiu intre Israel si Palestina (Fasia Gaza) saptamanile trecute.
Iar dictatori ca Al-Sisi se mai gasesc si in Azerbaijan, Turkmenistan etc. si sunt ocoliti de sanctiunile UE pentru ca tarile lor livreaza petrol si gaze Europei.