Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a evocat miercuri, în cadrul dezbaterii deschise pe tema „Să facem armele să tacă în Africa: Cooperarea ONU cu organizaţiile regionale” importanţa colaborării ONU – Uniunea Africană şi a interacţiunii în formatul ONU – Uniunea Africană – UE, ca elemente esenţiale pentru securitatea internaţională şi dezvoltarea durabilă în Africa.
Diplomatul român a precizat că România încurajează o abordare axată pe principiul „soluţii africane la probleme africane”. De asemenea, acesta a amintit că, pe durata preşedinţiei României la Comisia pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission – PBC), în anul 2018, a fost instituţionalizată practica organizării unei întâlniri anuale între PBC şi Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane.
Ambasadorul Ion Jinga a adăugat că obiectivul de încetare a conflictelor armate în Africa poate fi atins doar prin construirea unor parteneriate între statele africane şi comunitatea internaţională.
„Cred cu tărie că este timpul să înlocuim pentru totdeauna paradigma diamantelor însângerate cu cea a diamantelor în slujba păcii”, a spus Reprezentantul Permanent al României la ONU.
„România participă la şase misiuni şi operaţiuni ale ONU în Africa”
Totodată, diplomatul a menţionat că, în prezent: „România participă la şase misiuni şi operaţiuni ale ONU în Africa, pe toate palierele principale ale securităţii, în Republica Centrafricană, Mali, Republica Democratică Congo, Darfur, Sudanul de Sud şi Libia. De asemenea, România este singurul stat membru care contribuie cu echipe de protecţie apropiată la misiunile coordonate de Departamentul de Siguranţă şi Securitate al ONU. Începând cu 15 octombrie 2019, România va contribui la misiunea ONU de menţinere a păcii în Mali cu patru elicoptere PUMA şi 120 de soldaţi”.
În luna iunie, ambasadorul Ion Jinga a fost ales în plenul Adunării Generale ONU, preşedinte al Comisiei ONU pentru Dezarmare şi Securitate Internaţională (Comisia I), mandatul urmând să fie exercitat pe durata celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale, în perioada septembrie 2018 – septembrie 2019, potrivit unui comunicat transmis de Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU.