AMCOR avertizează: PNRR nu se va putea implementa din cauza legislației achizițiilor publice

În cadrul unei prime întâlniri a membrilor grupului de lucru FPSC-AMCOR pe tema achizițiilor publice, reprezentanții celor două organizații partenere au convenit asupra faptului că în prezent există o interpretare defectuoasă a legii achizițiilor publice fapt care creează deseori blocaje și corecții financiare în implementarea proiectelor, dar și o lipsă de armonizare a legislației în vigoare.

Dat fiind faptul că în cazul PNRR vorbim despre o perioadă foarte scurtă de implementare, AMCOR atrage atenția asupra faptului că actuala legislație a achizițiilor publice va îngreuna foarte mult sau chiar stopa implementarea proiectelor prin PNRR.

Principalele probleme ale actualei legislații din domeniul achizițiilor publice au fost deja comunicate autorităților prin mai multe adrese transmise de către AMCOR și FPSC. Mai mult decât atât, în cadrul acestor adrese au fost incluse propuneri concrete de rezolvare a problemelor existente.

Din păcate răspunsurile primite din partea autorităților au fost vagi sau neconcludente în ceea ce privește măsurile care se vor lua pentru remedierea situației, fapt care afectează piața și implicit economia țării per ansamblu. Vorbim aici despre beneficiari ai proiectelor, despre furnizori, despre consultanți în management, dar și despre statul român care încasează taxe și impozite din implementarea proiectelor de investiții.

Menționăm că în cea mai recentă adresă transmisă de AMCOR (nr. 151/06.04.2021) către ANAP au fost incluse exclusiv propuneri punctuale de modificări legislative ale unor articole din cadrul legilor achizițiilor publice (legea 98/2016, legea 99/2016 și normele de aplicare HG 394/2016, HG 395/2016, modelul de contract, instrucțiunea ANAP nr. 1/2017, instrucțiunea ANAP nr. 2/2017 etc.).

Facem încă o dată apel la autorități să aibă un dialog real cu reprezentanții societății private, dar și cu reprezentanții sectorului terțiar pentru ca măsurile luate să fie unele corecte, bine documentate, care să răspundă nevoilor actuale ale pieței.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW