12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Amenințat cu o nouă arestare, Carlos Ghosn promite o mare conferință de presă la care «va spune adevărul»

Fostul director general al Renault-Nissan a anunțat miercuri, printr-un mesaj Twitter, creat special pentru această ocazie, că va lua cuvântul în public, pentru prima oară de la ieșirea din arest, la o conferință de presă ce va avea loc la Tokio, în ziua de 11 aprilie. Din surse de presă s-a aflat că și-au anunțat deja participarea sute de ziariști din toată lumea. Nu este însă sigur că respectiva întâlnire cu presa va avea loc, întrucât parchetul din Tokio s-ar pregăti să-l aresteze din nou, în legătură cu alte elemente apărute în dosarul său de acuzat.

Canalul de televiziune NHK și agenția japoneză Jiji Press au informat că procurorii japonezi doresc să-l interpeleze pe Carlos Ghosn privitor la transferurile «suspecte» de bani din ultimii ani, din «fondul de rezervă al directorului general» al Nissan către societatea Suhail Bahwan Automobiles cu baza în Oman. «Mă pregătesc să spun adevărul despre tot ceea ce s-a întâmplat cu mine», spune în mesajul său Ghosn, scris în engleză și japoneză. Mai multe publicații nipone, citate de corespondentul la Tokio al ziarului «Les Echos», au informat miercuri că parchetul din Tokio ar pregăti o nouă arestare a lui Ghosn pentru a-l inculpa în baza unor noi acuzații. Reamintim că el a mai fost arestat în trei rânduri: prima oară, la data de 19 noiembrie, de la aeroportul Haneda din Tokio, iar apoi de două ori în timp ce se afla deja în detenție la închisoarea Kosuge din capitala niponă. Fiecare arestare i-a adus câte 23 zile de arest preventiv.

Acuzat de noi afaceri oneroase

Canalul nipon de televiziune NHK și ziarul «Sankei Shinbun» au informat că, de data aceasta, procurorii japonezi doresc să-l interpeleze pe Carlos Ghosn în legătură cu niște transferuri «suspecte» efectuate în ultimii ani din «fondul de rezervă al PDG Nissan», funcție deținută de Ghosn, către societatea Suhail Bahwan Automobiles (SBA), unul dintre marii concesionari din Orientul Mijlociu ai alianței Renault-Nissan, cu baza în Oman. Cu ocazia anchetei sale interne, constructorul Nissan a descoperit plăţi către SBA în valoare de mai bine de 30 milioane de dolari, fără o justificare clară. Apropiați ai lui Ghosn au declarat însă că a fost vorba de plata «normală» a unor bonusuri financiare. Anchetatorii au descoperit de asemenea că o parte a acestor fonduri au fost apoi virate către entitatea GFI din Liban, gestionată de un prieten personal al lui Ghosn. Această structură a contribuit la finanțarea «Shogun», un start-up al fiului lui Carlos Ghosn, precum și pentru plata (12 milioane de dolari) a unui luxos yaht utilizat de familia Ghosn. Potrivit ziarului «The Wall Street Journal», Carlos Ghosn a botezat yahtul cu numele «Shachou», care în japoneză înseamnă «patron». Deși Carlos Ghosn neagă efectuarea acestor transferuri, surse judiciare japoneze spun că dacă totuși se dovedesc a fi reale, Ghosn poate fi deferit justiției pentru abuz de încredere. Date fiind noile elemente apărute în dosarul judiciar al lui Ghosn, conferința de presă anunțată brusc pentru 11 aprilie capătă o semnificaţie nouă și dovadă că există date pentru ca o nouă arestare să aibă loc foarte curând. Însuși renumitul său avocat, Junichiro Hironaka, într-o declarație făcută marți, a recunoscut că nu trebuie exclusă această posibilitate, chiar înainte de 11 aprilie când a promis că «va spune adevărul», lucru pe care până acum nu a avut posibilitatea să-l facă facă. (M.C.)

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW