Americanii au lăsat un întreg arsenal militar în Afganistan şi nu tot este scos din funcţiune

După două săptămâni de operațiuni de evacuare, ultimii soldați americani au părăsit luni seară Afganistanul lăsând în urma lor un imens arsenal militar. Arme, vehicule blindate, elicoptere, echipamente electronice, mult și divers material de război…totul abandonat de către Statele Unite sau de armata afgană echipată de către americani în mâinile talibanilor care controlează cea mai mare parte a teritoriului țării. Pentagonul a dat asigurări că, înainte de a părăsi aeroportul din Kabul, au fost distruse sau făcute inutilizabile circa o sută de aparate de zbor sau blindate terestre, între care elicoptere Apache (în valoare de 30 milioane dolari fiecare). Avioanele rămase nu vor putea zbura niciodată, a dat asigurări generalul american Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului central de care depinde Afganistanul. Potrivit «USA Today»,70 vehicule blindate MRAP, capabile să reziste la mine și explozii – valorând fiecare bucată un million de dolari, și 27 vehicule ușoare Humvee au fost de asemenea lăsate de americani în Afganistan în stare de nefolosinţă. Toate aceste echipamente «nu vor putea fi niciodată folosite», a dat asigurări generalul McKenzie, ci doar ca «trofee» pentru talibani.

Sute de mii de arme și vehicule abandonate

Este însă dificil să se știe ce cantitate din aceste materiale se află la ora actuală în mâinile talibanilor. Trupele americane au luat cu ele la plecarea din Kabul echipamentul «sofisticat». Combatanții talibani au recuperat vehicule, arme ușoare și muniții rămase de la trupele americane și armata afgană, spune Justine Fleischner de la ONG-ul Conflict Armemeant Research. Ceea ce a fost lăsat de americani este o «mană cerească» pentru talibani, totul putând fi folosit la uciderea civililor afgani sau să cadă în mâna grupurilor militare dușmane ale talibanilor, precum Daech.

Situl specializat Oryxspioenkop oferă informații potrivit cărora, în afara echipamentelor militare ce nu mai pot fi utilizate, talibanii au pus mâna, în cursul ofensivei începute încă din iunie în diverse provincii afgane, pe 7 drone, 13 avioane și 38 elicoptere în stare de funcțiune – unele dintre ele aparținând Rusiei sau Chinei. Imagini difuzate chiar de talibani mai arată că sunt în posesia a alte 2000 blindate ușoare, peste 70 tancuri și alte arme grele. Numărul avioanelor capturate este mai mare decât se spune public, dar toate sunt inoperationale.«Obiectivul nostru nu a fost să lăsăm unele echipamente, dar nu poți avea o opțiune când cauți să părăsești o zona de război’, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Absența suportului logistic va conduce la deteriorarea materialului rămas

Experta în apărare militară Loren Thopson susține în declarația sa pentru «USA Today» că, în ciuda imenselor cantități de materiale militare pe care talibanii au pus mâna, aceștia nu au pregătirea necesară în a utiliza tehnică militară americană, în special în pilotajul avioanelor, elicopterelor și alte aparate de zbor. Lipsa suportului logistic american va conduce sigur la deteriorarea materialului militar lăsat de armata afgană.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW