SUA: «Furtună într-un pahar cu whisky»

«The New York Times» anunță vineri că Mike Pompeo, fost secretar de Stat în administrația Trump, face obiectul unei anchete privind soarta unei sticle de whisky japonez valorând 5.800 dolari, oferită de o delegație japoneză în vizită la Departamentul de Stat în iunie 2019. Sticla, însă, a dispărut fără urmă. De precizat că Mike Pompeo nu a primit personal cadoul, el aflându-se atunci într-o vizită în Arabia Saudită.

Care este problema? Funcționarii guvernamentali americani au dreptul să-și păstreze cadourile primite dacă au o valoare sub 390 dolari. Ceea ce depășește această valoare trebuie plătită. Problema este că, în acest caz, sticla a dispărut și nimeni nu a plătit pentru ea. Nimeni nu știe dacă lui Mike Pompeo i-a fost predată sticla cu prețiosul whisky japonez. Avocatul său a declarat că fostul șef al diplomației lui Donald Trump nu-și amintește că ar fi primit sticla cu whisky, nu are idee de soarta ei și că nu-l privește ancheta.

Această anchetă pentru o sticlă cu whisky – plină sau goală – remarcă «The New York Times», este o premieră. La fel ca multe lucruri petrecute în era Trump, această anchetă decurge dintr-un amestec de reguli și reglementări aproape necunoscute și rar invocate – comentează în ziarul american citat un expert în probleme de etică. Se reamintește, spre exemplu, că deși Mike Pompeo era unul dintre cei mai fideli colaboratori ai lui Donald Trump, acesta nu a avut reținere să-i trimită la un moment dat un inspector general pentru a constata dacă familia Pompeo utilizează prost resursele guvernamentale. S-a constatat că fostul secretar de Stat a violat regulile de etică atunci când soția sa a cerut membrilor personalului aflat la dispoziția lor să presteze activități personale, cum ar fi să se ocupe de câinele lor.


- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW