Președintele Joe Biden a evocat joi posibilitatea condiționării sprijinului militar american pentru ofensiva Israelului în Fâșia Gaza de adoptarea unor măsuri de protejare a civililor palestinieni și a echipelor care vin cu ajutoare umanitare. Este pentru prima oară când președintele american folosește ajutorul militar drept instrument de presiune pentru influențarea comportamentului militar al statului evreu. Acest avertisment l-a transmis printr-o convorbire telefonică purtată cu premierul Benyamin Netanyahu, la trei zile după ce armata israeliană a ucis într-unul din atacurile sale în Gaza 7 angajați ai ONG-ului World Central Kitchen (WCK)(australieni, britanici, un polonez) veniți să acorde ajutoare în alimente și alte produse de mare necesitate civililor palestinieni, majoritar femei și copii. Incidentul, calificat de comandamentul militar israelian drept „accidental”, a alimentat presiunile exercitate asupra președintelui Biden chiar de lideri ai partidului său democrat, care de mai multă vreme cer ca Washingtonul să stabilească niște condiții Israelului pentru a putea beneficia de sprijinul american. Președintele american, se arată într-un comunicat al Casei Albe, i-a spus joi prin telefon lui Netanyahu – într-o convorbire de circa 30 de minute – că „Israelul trebuie să anunțe și să pună în aplicare măsuri specifice, concrete și tangibile pentru a răspunde la suferințele civililor, crizei umanitare și pentru securitatea lucrătorilor umanitari”. „Ceea ce așteptăm noi și sperăm să vedem realizat în orele și zilele următoare este o creștere spectaculoasă a ajutorului umanitar, deschiderea a noi puncte de acces a ajutoarelor și o reducere a violenței contra civililor și, bineînțeles, contra voluntarilor umanitari”, a declarat presei John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului securității naționale de la Casa Albă.
Efectul avertismentului lui Biden a fost imediat. Vineri, Israelul a anunțat autorizarea unor „livrări temporare” de ajutoare umanitare destinate Fâșiei Gaza, asediată și în pericolul unei înfometări ce a costat deja viața multor persoane, în principal copii. Autorizația israeliană permite primirea de ajutoare prin portul Ashdod și prin punctul de frontieră Erez între teritoriul palestinian și sudul Israelului. Autoritățile israeliene vor permite de asemenea „creșterea ajutorului iordanian prin postul de frontieră Kerem-Shalom, din sudul Israelului”. Comunicatul adaugă însă o frază ce pare să anuleze tot: „Acest ajutor umanitar crescut va permite evitarea unei crize umanitare și este necesar pentru a asigura continuarea luptelor și atingerea obiectivelor războiului”, precizează comunicatul autorităților israeliene.
Criticat de o parte din electoratul său pentru sprijinul necondiționat acordat Israelului, Joe Biden l-a presat pe premierul israelian să încheie „fără întârziere” un acord de încetare a focului, în condițiile în care negocierile vizând încetarea focului și eliberarea ostaticilor bat pasul pe loc la atâtea luni de zile de la declanșarea conflictului. Iar moartea celor 7 lucrători umanitari în plină dramă umanitară ca urmare a loviturilor armatei israeliene a sporit nemulțumirea internațională, chiar dacă aceasta a recunoscut că a comis „o gravă eroare”.
Sub presiunea Washingtonului, Israelul facilitează intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza

1 Comment
Pre cand … Dulaii latra, cataii … doar amusina !