Donald Trump a ordonat administrației sale să declanșeze o anchetă asupra proiectului unei «taxe Gafa». Ancheta, care poate dura până la un an de zile, are drept scop să determine dacă în practicile comerciale ale Franței este respectată echitatea față de companiile americane.
Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Comerț, susține că proiectul de lege francez privind instituirea «taxei Gafa», dar și declarații ale unor oficiali francezi sugerează că Parisul «vizează într-o manieră neloială unele întreprinderi tehnologice cu baza în Statele Unite».
Proiectul respectiv, a ripostat Ministerul francez al Economiei și Finanțelor, nu reprezintă o derogare de la acordurile internaționale și nu există nicio justificare pentru a replica cu represalii comerciale. Proiectul francez «taxa Gafa», potrivit lui Donald Trump, poate duce la impozitarea suplimentară de către Statele Unite a unor produse franceze intrate pe piața americană, sau la alte represalii. Cu alte cuvinte, sunt avute în vedere retorsiuni comerciale drept contramăsuri la taxarea unora din grupurile Gafa (Google, Apple, Facebook şi Amazon) în care sunt implicate Statele Unite.
Ce-i supără pe americani?
«Statele Unite sunt foarte preocupate de faptul că taxa pe serviciile informatice, ce urma să fie adoptată joi de Senatul francez, vizează pe nedrept întreprinderi americane», a declarat reprezentantul american pentru Comerț, Robert Lighthizer, într-un comunicat în care anunță deschiderea anchetei solicitate de președintele Trump.
Reamintim că deputații și senatorii francezi au ajuns, la sfârșitul lunii iunie, la un compromis asupra proiectului de lege ce prevede taxarea marilor companii IT (Gafa), adoptarea ei definitivă urmând să aibă loc în aceste zile. Proiectul francez vizează în special firmele Google, Apple și Amazon, cărora ar urma să li se aplice, în Franța, o taxă de 3%, retroactiv, începând din 1 ianuarie 2019. S-a precizat că societățile respective realizează o cifră de afaceri de pe urma activităților lor digitale de 750 milioane de euro la nivel mondial, din care peste 25 milioane pe teritoriul Franței. Ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a afirmat în mai multe rânduri că taxa franceză va fi abandonată atunci când întreprinderile vizate vor fi taxate la nivel internațional. «Țările sunt suverane din punct de vedere fiscal. Deci, în ce ne privește, nu este vorba de utilizarea unui instrument comercial pentru a lovi suveranitatea unui stat», a subliniat Ministerul francez al Economiei și Finanțelor. De altfel, principiul unei taxări – la nivel internațional – a componentelor Gafa a făcut obiectul unui acord între miniștrii de Finanțe ai țărilor G20, reuniți în Japonia la începutul lunii iunie.
În comunicatul său, Lighthizer susține că proiectul de lege francez privind instituirea «taxei Gafa», dar și declarații ale unor oficiali francezi sugerează că Parisul «vizează într-o manieră neloială unele întreprinderi tehnologice cu baza în Statele Unite».
Cum, necum, Donald Trump a dovedit si dovedeste ca este un mare om de stat si un mare om !