Pentru a asigura claritate juridică și o furnizare competitivă, eurodeputații au aprobat noi norme privind piața gazelor naturale, introducând toate conductele sub cadrul juridic al UE.
- Conductele de gaz venind din țările din afara spatiului UE, inclusiv Nord Streem 2, vor fi de acum reglementate de legislația comunitară
- Claritate juridică pentru infrastructura de gaze existentă și viitoare din țările terțe
- Proceduri clare pentru situațiile în care Comisia poate acorda derogări
Eurodeputații au adoptat joi o revizuire a normelor UE privind piața de gaze, cu 465 de voturi pentru, 95 împotrivă și 68 de abțineri, cu scopul de a extinde reglementările (inclusiv cele privind concurența) la toate conductele care intră pe teritoriul UE din țări terțe, potrivit unui comunicat PE.
O piață de gaze europeană mai competitivă în beneficiul consumatorilor
Reglementările modificate vor crea o piață a gazelor în UE mai competitivă: infrastructura de transport al gazelor naturale și furnizarea de gaz trebuie să fie în proprietatea unor entități diferite. Conductele trebuie să devină accesibile și altor operatori, după cum este deja regula pentru conductele interne de gaze naturale din UE. Consumatorii vor beneficia astfel de mai multă concurență și, prin urmare, de prețuri mai mici.
Această revizuire clarifică, de asemenea, cadrul juridic pentru orice viitor proiect de infrastructură ce implică țări din afara UE, inclusiv cu Regatul Unit atunci când va deveni o țară terță.
Condiții stricte pentru derogări în cazul conductelor noi de gaze din țări terțe
Reglementările modificate conferă Uniunii competență exclusivă în ceea ce privește acordurile privind noile conducte de gaz între UE și țări terțe, inclusiv pentru acordarea de derogări. Comisia poate autoriza statul membru în care se află primul punct de intrare a conductei să înceapă negocierile privind livrarea de gaze printr-o nouă conductă provenind dintr-o țară terță, cu excepția cazului în care consideră că acest lucru este în conflict cu legislația UE sau dăunează concurenței sau securității aprovizionării. Comisia poate consulta alte țări UE interesate înainte de a propune o derogare de la normele europene și este cea care decide acordarea derogării.
Pentru conductele existente (conectate la conductele UE înainte de intrarea în vigoare a prezentei directive), un stat membru poate decide o derogare în termen de un an de la intrarea în vigoare a directivei, dacă acest lucru nu dăunează concurenței.
Jerzy Buzek : « De acum inainte, toate conductele de gaze din tari terte trebuie sa respecte regulile UE »
În urma votului, raportorul, polonezul Jerzy
Buzek (PPE) a declarat: „Mulți actori orientați spre profit au
dorit eșuarea acestor negocieri, deoarece fără acest acord normele
UE nu s-ar aplica conductelor de gaze din țările care nu sunt
membre UE. Dar ceea ce ar aduce profit pentru unii actori de pe
piață, ar aduce o pierdere multidimensională cetățenilor noștri
și uniunii energetice în ansamblu. De acum înainte, toate
conductele de gaze din țările terțe, inclusiv Nord Stream 2, vor
trebui să respecte regulile UE: accesul terților, separarea
proprietății, tarifele nediscriminatorii și transparența. Toate
acestea se traduc prin asigurarea unei securități energetice mai
puternice pe continentul nostru. Acesta a fost întotdeauna
principalul obiectiv al Parlamentului European și sunt încântat că
l-am realizat. “
Etapele următoare
În urma aprobării oficiale de către miniștrii UE, directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare după 20 de zile. Statele membre vor avea nouă luni pentru a-și aduce legislația națională în conformitate cu această directivă.
Peste 70% din cantitatea de gaz natural vândut în Uniunea Europeană este importată din țări terțe, mai ales prin intermediul conductelor.