5.5 C
București
luni, 1 martie

Ana Birchall, despre rolul esențial al Rețelei Judiciare Europene

Ministerul Justiției organizează, în perioada 26-28 iunie 2019, la Palatul Parlamentului, în contextul Președinției României la Consiliului Uniunii Europene, cea de-a 52-a reuniune plenară a Rețelei Judiciare Europene.

Pe agenda reuniunii se află teme de interes practic pentru punctele de contact ale acestei rețele judiciare și în general pentru judecători, procurori și alți specialiști în domeniu, inclusiv aspecte care s-au aflat printre prioritățile Președinției române a Consiliului în acest semestru: rolul Rețelei Judiciare Europene (RJE) în facilitarea aplicării instrumentelor Uniunii Europene în domeniul cooperării judiciare în materie penală, sinergiile dintre Eurojust și Rețeaua Judiciară Europeană, aspecte practice privind mandatul european de arestare și ordinul european de anchetă, viitoarele relații de cooperare dintre RJE și Parchetul European.

În deschiderea reuniunii, ministrul justiției, viceprim-ministru interimar pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, a avut o scurtă alocuțiune despre importanța activității RJE și a cooperării juridice la nivel european, potrivit Ministerului Justiției.

„Punctele de contact ale României la Rețeaua Judiciară Europeană – judecători, procurori, reprezentanți ai Ministerului Justiției în calitatea sa de autoritate centrală în materie – colaborează încă din 2002 cu omologii din alte state membre și din statele partenere, având o contribuție importantă la facilitarea cooperării judiciare în materie penală în cadrul Uniunii Europene și cu statele terțe. În acest sens, Rețeaua Judiciară Europeană se află în România la ea acasă! RJE are un rol esențial în facilitarea cooperării judiciare în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene și cu state terțe, iar în ultimii 21 de ani a avut o activitate excelentă, care i-a conferit rolul de model pentru alte rețele similare”, a subliniat ministrul Justiției în cadrul reuniunii.

În cadrul reuniunii, la care participă peste 120 de puncte de contact ale RJE din statele membre ale UE, precum și reprezentanți ai unor instituții ale UE și organizații partenere, Secretariatul RJE va prezenta raportul privind activitățile desfășurate de RJE în 2017-2018, activitățile curente și perspectivele privind activitatea RJE.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW