miercuri, 15 iulie, 2020
16.6 C
București

Analiza: 65 de modalități prin care tehnologia blockchain poate contribui la depășirea provocărilor de mediu la nivel global

Aplicațiile blockchain ar putea schimba complet modul în care lumea gestionează resursele de mediu, contribuind la o dezvoltare sustenabilă și la crearea de valoare;
Această oportunitate rămâne în mare măsură neexploatată de investitori, dezvoltatori de aplicații și guverne, având în vedere că majoritatea proiectelor blockchain sunt orientate spre domenii precum fintech și lanțuri de aprovizionare;
Noi platforme globale sunt necesare pentru a stimula dezvoltarea unui ecosistem blockchain responsabil în locul proiectelor specifice.

Studiul Building blockchains for a better planet realizat de PwC pentru Forumul Economic Mondial și lansat la Summitul Mondial pentru Acțiune Climatică, identifică mai mult de 65 de moduri prin care tehnologia blockchain poate fi aplicată în gestionarea celor mai presante provocări de mediu la nivel global. Raportul face parte din proiectul A patra Revoluție Industrială și analizează modul în care noile platforme globale ar putea ajuta la dezvoltarea de ecosisteme blockchain responsabile.

Aceste noi modalități prin care tehnologia blockchain poate ajuta la rezolvarea provocărilor de mediu variază de la descentralizarea gestionării resurselor naturale precum energia și apa, la crearea unor lanțuri de aprovizionare mai transparente care să conducă la un grad mai mare de sustenabilitate și să asigure noi mecanisme pentru a obține sumele considerabile, estimate la mii de miliarde de dolari, de care va fi nevoie pentru a genera o creștere economică durabilă, cu emisii reduse de carbon.

Soluțiile bazate pe tehnologia blockchain sunt explorate în prezent pentru a îmbunătăți gradul de sustenabilitate al lanțurilor de aprovizionare care au potențialul de a ajuta la depășirea activităților ilegale. Aceasta poate fi folosită, de exemplu, în a transparentiza traseul capturii de pește oceanic până ajunge la clientul final, sau pentru a urmări parcursul, pe lanțul de aprovizionare, al unor mărfuri precum uleiul de palmier, carnea de vită sau soia, din fermă până la consumatorul final. Acest nivel de transparență este vital pentru a ajuta consumatorii să ia decizii informate, pentru actualizarea practicilor lanțurilor de aprovizionare și noi practici de guvernanță. Tehnologia blockchain ar putea, de exemplu, să fie utilizată pentru a sprijini modele inovatoare de a da drepturi de folosință pentru anumite resurse către anumite comunități sau pescari.

Conform raportului, acestea, precum și alte oportunități, au rămas neexplorate într-o foarte mare măsură de către dezvoltatorii de aplicații, investitori și guverne. Acestea reprezintă o oportunitate de a debloca și monetiza valoarea care, în acest moment, este specifică sistemelor de mediu.

“Mediul de afaceri și investitorii s-au concentrat cu preponderență asupra aplicațiilor blockchain menite să transforme domeniul financiar și comerțul. Există, de asemenea și oportunități pentru a valorifica această tehnologie emergentă pentru a proteja mediul înconjurător – de la lanțuri de aprovizionare transparente, curate și etice, la stimularea consumului și producției sustenabile sau consolidarea tranziției către sisteme descentralizate de apă, mobilitate și energie bazată pe conținut redus de dioxid de carbon”, a declarat Ionuț Sas, Partener, lider al echipei de servicii de consultanță fiscală pentru sectorul de tehnologie, media și telecom, PwC România.

“Este important ca orice actor, care se gândește la dezvoltarea sau posibilitatea de a investi în aplicarea tehnologiei blockchain pentru mediu, să facă un pas înapoi și să își pună trei întrebări esențiale: va rezolva tehnologia blockchain problema actuală, pot fi gestionate în mod acceptabil riscurile și a fost construit ecosistemul potrivit pentru toate părțile implicate?”, a adăugat Sas.

În condițiile în care tehnologia blockchain este valorificată în mod corect, aceasta are un potențial semnificativ de a stimula tranziția către soluții descentralizate, mai sigure, cu o posibilitate mai mare de a conserva resursele și de a mobiliza comunitățile.

“Dacă istoria ne-a învățat ceva, trebuie să reținem că aceste schimbări cu potențial de transformare nu vor avea loc automat. Acestea vor avea nevoie de colaborarea diverselor părți interesate provenind din domenii diferite – de la industriile de tehnologie la factorii decizionali. În plus, vor avea nevoie să fie sprijinite de platforme noi care pot susține părțile interesate să avanseze nu numai în aplicarea tehnologiei, dar și în schimbarea sistemelor care le vor permite să aibă efecte imediate”, a spus Dominic Waughray, Coordonatorul Centrului Global pentru Bunuri de larg Consum din cadrul Forumului Economic Mondial.

Raportul Building block(chain)s for a better planet este parte a unei serii de studii din cadrul proiectului A patra Revoluție Industrială pentru Pământ , derulat în colaborare cu Centrul pentru A patra Revoluție Industrială din cadrul Forumului Economic Mondial.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Ziua Națională s-a încheiat la Paris cu proteste și incidente violente cu Poliția

Mii de persoane au manifestat marți, la Paris, după încheierea ceremoniei și a defilării organizate de Ziua...

Europenii vor ca UE să dispună de un buget mai mare pentru a aborda criza

Majoritatea respondenţilor (56%) unui recent sondaj spun că Uniunea ar trebui să dispună de mai multe fonduri...

Klaus Iohannis, un nou atac la Parlament și PSD

Klaus Iohannis a avut astăzi o nouă ieșire neconstituțională la adresa Parlamentului României, deși într-un stat...

Franța: un 14 iulie marcat de pandemia de Covid-19

Tradiţionalele ceremonii prilejuite de Ziua Națională a Franței au fost, anul acesta, adaptate la criza sanitară prin...