La nivel internaţional, produsele promovate de Baidu, Alibaba și Tencent – BAT – sunt comparabile cu produsele FAMGA (Facebook, Amazon, Microsoft, Google, Apple). Viitorul, cu larg sprijin guvernamental, arată bine pentru BAT: Baidu va dezvolta o platformă pentru condus vehiculele autonome (fără şofer), Tencent se va axa pe utilizarea inteligenţei artificiale în sănătate, iar Alibaba va dezvolta oraşele inteligente.
Povestea în cifre:
3.418 fonduri chinezeşti de capital de risc (venture capital-VC) au fost lansate în anul 2017, însumând un total de 243 miliarde de dolari SUA, echivalentul a 1,61 trilioane de RMB (prescurtarea monedei chinezeşti Renminbi).
40% din capitalurile de risc investite în anul 2017 au provenit din fonduri asiatice, iar 44% din fonduri americane. Restul fiind cu prioritate fonduri israeliene și canadiene.
În primele trei trimestre din 2017, 493 de fonduri garantate de stat au fost înfiinţate cu un capital total de 114 miliarde dolari SUA, echivalentul a 756,8 miliarde RMB. De altfel, încă din 2015, capitalurile de risc chinezești depăşise suma remarcabilă de 336,4 miliarde de dolari SUA.
În încercarea de a impulsiona dezvoltarea sectoarelor high tech, capitalurile de risc din China au cunoscut o perioadă de explozie. Aceste fonduri, împreună cu investiţiile private, au continuat infuzarea unor sume considerabile în companii tinere de vârf, de la start-up-urile bio-tech, la inteligenţa artificială şi roboţii inteligenţi.
În prezent, 95% din capitalurile de risc sunt fonduri RMB, iar piaţa chineză a capitalurilor de risc este a doua cea mai mare din lume.
Povestea din spatele cifrelor:
Această uimitoare dezvoltare a Chinei are drept motor principal capitalul privat autohton, care totalizează în prezent circa 16.000 de investitori şi un capital în valoare de 6,1 trilioane RMB.
Acest capital privat nu mai este investit prioritar în start-up-uri locale, ci în marile companii BIG tech ale Chinei: Baidu, Alibaba, Tencent (cunoscute sub numele colectiv BAT), care au devenit lideri mondiali în inteligenţă artificială.
Tencent are 1 miliard de utilizatori pe platforma sa. Baidu este cel mai puternic motor de căutare din China. Alibaba este cea mai mare platformă de comerţ electronic. BAT s-a extins în multe ţări din Asia şi a intrat pe piaţa americană, investind în start-up-uri şi atrăgând talente în domeniul inteligenţei artificiale.
La nivel internaţional, produsele promovate de BAT sunt comparabile cu produsele FAMGA (Facebook, Amazon, Microsoft, Google, Apple). Iar viitorul, cu larg sprijin guvernamental, arată bine pentru BAT: Baidu va dezvolta o platformă pentru condus vehiculele autonome (fără şofer), Tencent se va axa pe utilizarea inteligenţei artificiale în sănătate, iar Alibaba va dezvolta oraşele inteligente.
Domeniile majore în care se vor investi capitalurile de risc sunt:
1. RoboticăÎncă din 2016, China deţinea 35% din numărul de brevete referitoare la roboţi la nivel mondial, iar investiţiile în acest sector au fost de 10 miliarde de dolari anual, ceea ce a făcut din China un lider mondial în fabricarea roboţilor. Acum se dezvoltă noua generaţie high-tech a roboţilor inteligenţi şi a dronelor autonome.
2. Vehicule autonomeUrmărind descongestionarea traficului şi construcţia oraşelor inteligente, domeniul vehiculelor autonome – în prezent cel mai slab domeniu din China – se va dezvolta prin inteligenţă artificială, pentru care vor fi concentrate o parte semnificativă din fondurile de risc. Din noiembrie 2017, Ministerul chinez pentru Știință și Tehnologie și-a asumat acest program strategic. Baidu a lansat deja ecosistemul Apollo, destinat dezvoltării tehnologiei de conducere autonome a mașinilor și face testări cu mașini autonome în trafic din iunie 2018.
3. Bio-tehnologiileUrmare a unei schimbări majore de paradigmă în ceea ce priveşte orientarea Chinei în sănătate şi asistenţă socială, BAT investesc puternic în start-up-urile din SUA în domeniul utilizării inteligenţei artificiale în sănătate, în medicamentele generice pentru o populație atât de numeroasă ca cea a Chinei.
Start-up-urile specializate în inteligenţa artificială din întreaga lume, inclusiv din România, pot deveni atractive pentru fluxurile de capital de risc.
Impresionant. Spuneti totusi si cateva cuvinte despre sistemul de credite sociale pe care il implementeaza China, utilizand „inteligenta artificiala”.
Ca sa acoperim problema din toate unghiurile.