Eugen Măruţă (gds.ro)
Salariații din Complexul Energetic Oltenia (CEO) urmează să fie consultați zilele următoare cu privire la procentul de majorare a lefurilor.
După cum se cunoaște, fondul de salarii va crește anul acesta cu 66 de milioane de lei. În prima etapă, administrația colosului energetic a propus o majorare de 44 de milioane de lei. În urma negocierilor de la Ministerul Economiei, fondul de salarii a fost majorat cu 66 de milioane de lei. Liderii din cadrul celor patru federații reprezentative vor cere părerea salariaților în legătură cu suma propusă pentru creșterea lefurilor în acest an.
Rezultatele vor fi centralizate și va fi luată o decizie cu privire la acceptarea sau nu a propunerii de majorare cu 66 de milioane de lei a fondului de salarii. Este de așteptat ca și administrația Complexului Energetic Oltenia sau Ministerul Energiei să prezinte oferta în ceea ce privește majorarea veniturilor la compania amintită.
O lună de zile să încheie negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă
Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia mai au la dispoziție 30 de zile pentru a finaliza negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă. Până în data de 20 martie vor trebui finalizate discuțiile din cadrul Comisiei de Negociere. Ulterior, noul Contract Colectiv de Muncă va fi redactat. Documentul final va fi depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.
Aici va fi analizat în ceea ce privește condițiile de legalitate. Va urma înregistrarea noului Contract Colectiv de Muncă, iar de la 1 aprilie acesta va intra în vigoare pentru ca minerii și energeticienii să poată beneficia de noile drepturi. Complexul Energetic Oltenia are aproape 13.000 de salarii în județele Gorj, Dolj și Mehedinți. Compania mai deține o sucursală în județul Brăila. Este vorba de o termocentrală pe gaze naturale, dar care nu a funcționat niciodată.
Mai mult decât atât, Complexul Energetic Oltenia a pierdut în instanță sucursala respectivă și acum încearcă să recupereze diferența de bani pe care a achitat-o pentru a prelua grupurile respective în contul unei creanțe pe care o avea de primit de la altă companie energetică. Sucursala Electrocentrale Chișcani, de la Brăila, costă Complexul Energetic Oltenia în jur de un milion de lei anual, potrivit conducerii colosului energetic. Prevederile Contractului Colectiv de Muncă se vor aplica și salariaților de la Brăila, chiar dacă aici nu se produce energie electrică.