Eugen Măruță (gds.ro)
Angajații unei termocentrale din CEO nu știu dacă vor mai lua salarii. Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia trage un semnal de alarmă cu privire la funcționarea unei sucursale electrocentrale.
Nicușor Văduva, lider de sindicat la Termocentrala de la Ișalnița, a declarat că de la 1 ianuarie 2024 sucursala va intra în rezervă tehnică. Așadar, peste numai 4 luni de zile nu se va mai funcționa normal cu grupul energetic. Sindicalistul se întreabă cum se va lucra și cum se va funcționa. De asemenea, nu se știe din ce vor fi plătiți oamenii.
„Cum va funcționa termocentrala în rezervă? Ce vom face de la 1 ianuarie 2024, când vom intra în rezervă tehnică? Acum luăm salariul pe card. Din ianuarie nu știu ce vom lua. Cine, ce activitate va derula. Ce energie se va vinde. Cum vor veni oamenii la serviciu? Sunt multe întrebări pe care oamenii le pun și sunt îngrijorați!”, a declarat Nicușor Văduva, lider sindical la Termocentrala Ișalnița.
Au propus construirea unui grup pe gaze naturale
La Ișalnița ar trebui să fie construit și un grup pe gaze naturale de 850 de MW, alături de ALRO. Astfel, va fi stabilită și forma finală a documentațiilor pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro.
Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare încheiat deja între SPV și Ministerul Energiei.
Proiectul este întârziat
De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW. ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW.
Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. Realizarea noilor proiecte ale CEO este întârziată cu cel puțin un an.