Ne-am schimbat modul de lucru, viziunea și prioritățile, iar acest lucru se vede și în felul în care lucrăm. Aproape de începutul anului 2023, angajații vor să știe cât de mult investește compania în ei, iar salariul este relevant într-o proporție mai mică decât ne-am aștepta. Diferite alte avantaje sunt luate în considerare și contribuie la o motivație suplimentară a angajaților. Iată mai jos câteva beneficii pe care angajații și le doresc pe lângă remunerație:
Flexibilitate
De când am fost nevoiți să ne adaptăm din cauza pandemiei, am descoperit plăcerea de a lucra de acasă. Astfel, după ce lucrurile au început să revină la normal, mulți angajați au ales să nu se mai întoarcă la birou. În funcție de necesități, există companii care au ajuns la un consens și fie au intercalat zilele de la birou cu cele de acasă, fie au lăsat angajații să lucreze de acasă, mai ales că s-au dovedit a fi extrem de productivi.
Tichete și bonuri
Fie că vorbim de bonuri de masa, carduri de vacanta, culturale sau carduri cadou, angajații primesc astfel de beneficii cu încântare, mai ales că au o gamă variată de restaurante, respectiv hoteluri, magazine si platforme de livrare partenere, și au de unde alege. Astfel de carduri pot fi folosite, așadar, fără prea mari restricții și cu avantaje și pentru angajatorii care le oferă (scutiri de taxe).
Asigurare de sănătate
Angajatorii care aleg să ofere salariaților asigurare privată de sănătate cu siguranță fac o investiție excelentă pe termen lung. Pe lângă decontarea controlului anual de medicina muncii (obligatoriu), chiar și cele mai basic pachete de asigurări oferă măcar un set anual de analize complet gratuit pentru angajați.
Atat companiile mari cat și IMM-urile au înțeles importanța monitorizării stării de sănătate a angajaților și aprecierea pe care aceștia o simt când servicii medicale pe care în mod normal nu le-ar contracta sunt aduse mai aproape și chiar încurajate. O astfel de cultură a prevenției aduce un plus enorm pentru cultura organizațională.
Decontarea transportului
Atât de simplu și în același timp atât de eficient: au trecut vremurile în care fiecare locuia cam în aceeași zonă în care avea și locul de muncă. Din fericire, angajatorii au prins trendul și au început fie să ofere ei transport, fie să deconteze transportul cu mașina personală, să acopere costurile pentru mijloacele de transport în comun sau chiar să ofere mașină de serviciu. Oricare ar fi varianta găsită, angajaților li se pare mereu o idee bună, fiind o cheltuială în plus destul de serioasă pentru unii.
Spațiu prietenos
În locul în care angajații petrec atât de mult timp (vorbim aici de categoriile care nu lucrează de acasă), este vitală o atmosferă liniștită și atractivă. Unii se amuză când aud noțiuni precum spațiu organizat zen, cu unele colțuri feng shui, de relaxare sau chiar camere de odihnă. S-a demonstrat însă că astfel de zone sporesc productivitatea și motivația, așa că lucrurile s-au îndreptat în direcția corectă.
Mediul de business este într-o continuă schimbare și la fel trebuie să fie și managerii. Indiferent de dimensiunea firmei, angajații trebuie să știe că sunt apreciați la adevărata lor valoare și că expertiza lor este importantă. Iar acest lucru se poate demonstra cu ușurință, inclusiv prin avantajele materiale.