Angela Merkel acceptă să renunțe la candidatura lui Manfred Weber la președinția Comisiei Europene

Liderii europeni, relatează «Die Welt», citând Reuters, au fost de acord ca germanul Manfred Weber, liderul grupului PPE din parlamentul European, să nu fie președintele viitoarei Comisii Europene. De precizat că doamna Merkel a acceptat să renunțe la favoritul său pentru înalta funcție europeană în urma discuțiilor purtate cu ceilalți lideri europeni – nu fără momente tensionate – prezenți la summitul G20 de la Osaka.

Și cu acest prilej, oponentul cel mai înverșunat al lui Manfred Weber a fost președintele Emmanuel Macron, care a invocat insuficienta experiență managerială a candidatului german pentru o așa de înaltă și extrem de responsabilă funcție în Uniunea Europeană. Intervievat de corespondentul agenției Reuters, un diplomat european de rang înalt, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a estimat că, din acest moment, socialistul olandez Frans Timmermans, unul dintre vicepreședinții Comisiei Europene de până la recentele alegeri, este «cel mai bine plasat» pentru a-i succeda lui Jean-Claude Juncker.

Așa cum se știe, șefii de stat și de guvern ai țărilor UE se reunesc duminică seară la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar, pentru a încerca să ajungă la un acord asupra celui ce va prelua președinția Comisiei Europene. Ei vor trebui să se înțeleagă și asupra viitorilor șefi ai Consiliului Europen, al Parlamentului European, al BCE, precum și asupra noului șef al diplomației europene. Întrebat dacă s-a ajuns cumva la un acord asupra titularilor posturilor mai sus amintite, diplomatul european a răspuns că «este un pic prea devreme pentru a-i evoca, în special în privința celui care va conduce Banca Centrală Europeană».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW