3 C
București
duminică, 29 noiembrie

Angela Merkel vrea să lase ceva pozitiv în urma președinției semestriale germane a Uniunii Europene

Miercuri, 1 iulie, Germania a preluat președinția turnantă a UE. Toți analiștii politici și mai ales economici bruxellezi consideră președinția Germaniei drept “crucială”, având în vedere importantele dosare ce se impun a fi cât mai rapid soluționate, începând cu impactul pandemiei coronavirusului.

Are loc, concomitent, și o schimbare radicală a situației și a rolului Berlinului în cadrul comunității europene, ca să nu mai vorbim de rolul nou ce-i revine Angelei Merkel. Dacă în perioada crizei financiare Germania devenise în ochii lumii groparul Europei (exemplul adeseori dat este modul în care Berlinul a tratat Grecia), astăzi, numeroși experți de la Bruxelles și din capitalele europene văd instalarea Germaniei la președinția semestrială a UE ca pe o “ușurare”, o șansă pentru găsirea ieșirii cât mai rapide posibil din criza actuală de pe toate planurile provocată de coronavirus.

Ziariștii de la RFI acreditați la Bruxelles relatează că doamna Merkel și echipa sa se pregătesc de mai multe luni pentru momentul 1 iulie 2020. Este o premieră pentru Berlin, această funcție importantă în cadrul UE nu a mai deținut-o din 2007 și, în plus, este o ocazie fericită pentru doamna cancelar de a se afirma în plan internațional înainte de retragerea sa politică, programată pentru 2021.

Reorganizarea bugetului UE după Brexit, marele pact ecologic, redefinirea politicii în domeniul migrației în Europa, pregătirea Europei pentru digitalizare, definirea politicii față de China…. un amplu câmp de lucru pentru cele șase luni la președinția UE, pe fondul marelui dosar al crizei cu un impact economic devastator al pandemiei Covid-19.

Modul de lucru al doamnei Merkel

La sfârșitul lunii mai, Angela Merkel avertiza: “Pandemia coronavirus a bulversat planeta noastră, dar și planurile președinției semestriale germane a UE”. Ca atare, spun colaboratori apropiați ai săi, domnia sa va începe prin a răspunde la chestiunile cele mai urgente, exact ceea ce așteaptă toți europenii, considerând-o o gestionară cu experiență a chestiunilor complexe.

Este cunoscut deja faptul că pe masa președinției germane se află o listă complicată de priorități, ca urmare a efectelor pandemiei. În prima urgență se află planul european de relansare. Având în vedere că există deosebiri de poziții în Uniune în ceea ce privește prevederile și modul de aplicare a lor față de țările UE în funcție de cât de afectate sunt de pandemie, Angela Merkel a făcut deja o declarație categorică: “Nu-mi place să se vorbească de state din Nord, state din Sud sau europenii din Est. Aștept de la fiecare să se pună în situația celuilalt”.

Momentul adevărului în privința Brexitului

Din capul locului, planul european de relansare – de altfel cel mai complex și greu de soluționat – împreună cu bugetul european necesită o abordare extrem de urgentă. O soluție cât mai rapidă posibil în acest dosar este aşteptată de Berlin, dar și de Paris, întrucât în toamnă urmează alte dosare “otrăvite”, începând cu Brexitul. Mulți analiști europeni sunt pesimiști în privința șanselor de a se ajunge la construirea unor noi relații comerciale cu Regatul Unit. Vine apoi dosarul relațiilor cu China, la fel de complicat. Summitul UE-China prevăzut pentru luna septembrie a fost anulat, dar Berlinul mai speră ca el să aibă loc înainte de sfârșitul acestui an și al președinției semestriale germane. În cazul altor dosare, cum ar fi politica în domeniul migrației în Europa, încă de acum există opinia că vor fi amânate.

- PUBLICITATE -

4 COMENTARII

  1. Sultana anjelika diM UE vrea sa lase mostenire urmasilor pi cari nu-i are Marea Arabie in locul tarilor larine si jermanice din evropsa de azi.

  2. anjelika sultana diM UE vrea ca la final de mandat sa inlocuiasca Marea Britanie cu Marea Arabie(i) in califatul de bruxelles

  3. ” … este o ocazie fericită pentru doamna cancelar de a se afirma în plan internațional “. Vorbe, de mult timp doamna Merkel se afla printre mai-marii lumii !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW