După patru luni cu obloanele trase, magazinele comerciale neesențiale cum ar fi saloanele de coafură, terasele pub-urilor, sălile de gimnastică s.a, își reiau începând de luni, 12 aprilie, activitatea. Toți au fost obligați la carantinare începând din luna ianuarie. „Le Figaro” consideră această măsură drept o reușită pentru Regatul Unit, care a desfășurat o campanie de vaccinare într-un ritm extrem de rapid, administrând până acum 32 milioane de doze. Practic, 47% din populația țării(din care 11% cu rapel) a fost vaccinată.
„Sunt convins că reluarea activităților comerciale anunțate va însemna o enormă ușurare pentru proprietarii întreprinderilor închise de atât de multă vreme, ca și pentru toți ceilalți. Este o ocazie să reîncepem activități care ne plac și care ne-au lipsit până acum”, a declarat luni premierul Boris Johnson. Ţara, subliniază autoritățile, carantinată pentru a treia oară, a ajuns la o situație sanitară net ameliorată. Nu mai sunt contabilizaţi, zilnic, mai mult de 3.000 contaminați cu Covid-19 și chiar sub 50 decese la nivelul țării. Mai puțin de 3.000 pacienți se află acum sub tratament în spitale, față de 40.000 în luna ianuarie. Autoritățile britanice au în plan ca prima doză de vaccin să fie administrată – până la finele lunii iulie – tuturor adulților țării.
Franța a pus în vânzare, în farmacii, autotestele Covid-19
Începând de luni, 12 aprilie, în Franța este autorizată vânzarea autotestelor Covid-19. Este o măsură intrată în vigoare și în Olanda, începând din 3 aprilie. În Franța, prețul maxim al autotestului este de 6 euro.
Scopul: autoritățile speră să accelereze astfel lupta contra coronavirusului prin detectarea mai ales a asimptomaticilor și izolarea mai rapidă a contaminaţilor cu Covid-19. Cu un autotest, o persoană găsită pozitivă poate fi izolată direct, în timp ce testele în laboratoare durează între 24 și 48 de ore.
Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a precizat că acest sistem al autotestării urmează să se extindă rapid, mai ales în instituțiile școlare.
Pentru anumite persoane, autotestul este gratuit. Este vorba de persoanele în vârstă sau cu handicap.
Autotestele autorizate în Franța de Agenția medicamentelor(ANSM) au o rată de fiabilitate superioară sau egală cu 80% la persoanele simptomatice. Pentru asimptomatici, dimpotrivă, rata de fiabilitate se situează între 50 și 60%.