George Lupu (www.b1tv.ro)
Comisarii de la Protecția Consumatorului au închis și Taverna Racilor de la Timișoara, în urma unor nereguli grave. Mizerie și 300 de kilograme de pește și fructe de mare ținute în condiții improprii, asta au descoperit cei de la ANPC la restaurantul Taverna Racilor din Timișoara . Mai mult, localul nu avea nici autorizație de funcționare de la primărie.
”Abateri: operatorul economic funcționează autorizat ONRC și DSVSA pentru obiectul de activitate Restaurant, fără a avea autorizație din partea Primăriei Municipiului Timișoara, fiind prezentat un document înregistrat de solicitare obținere acord pentru desfășurarea exercițiilor comerciale.
Materiile prime (pește, fructe de mare) 271 kg depistate în spațiile de depozitare, păstrare- spații frigorifice și congelator lipsite de elemente de identificare-caracterizare, unele în afară datei limita de consum respectiv 13.09.2023, 15.09.2023. Parte din acestea erau păstrate la decongelat în cutii din plastic cu capac, în lichid scurs rezultat din decongelare. Pentru mijlocul de transport al materiei prime s-a prezentat Autorizația sanitar-veterinară și pentru siguranță alimentelor în condițiile de temperatura de refrigerare(toate produsele fiind congelate).
Nu se respectă vecinătățile în spațiile de depozitare, ouăle nu erau curățate și dezinfectare corespunzător, prezentând urme biologice. Întreg spațiul de preparare, servire și depozitare era igienizat necorespunzător(insalubru). Tavanul depozitului prezența infiltrații de umezeală și porțiuni lipsa.
Nu se respectă condițiile de păstrare-depozitare recomandate de producător. Au fost identificate preparate cu modificări organoleptice și impurități în conținut”, a transmis Mihai Alin Gubandru, comisar sef adjunct CJPC Timiș.
ANPC a decis să închidă restaurantul Taverna Racilor din Herăstrău pentru o perioadă de la 6 luni la un an, după ce au fost descoperite sute de kilograme de mâncare stricată și bucătăria a fost găsită plină de rugină.
Imaginile publicate de ANPC arată mâncare putredă și instrumente de bucătărie mâncate de rugină în această unitate de alimentație publică. Mai mult decât atât, restaurantul nu deținea autorizație de funcționare din partea primăriei, relatează Hotnews.ro.
În perioada 1 iunie – 15 septembrie, echipa Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a efectuat șase controale la Taverna Racilor din Herăstrău. La fiecare control, inspectorii ANPC au găsit nereguli și au aplicat amenzi.
Cu toate acestea, situația nu s-a îmbunătățit, iar la ultimul control din 15 septembrie, autoritățile au luat măsura închiderii temporare a restaurantului din cauza abaterilor repetate.
Pe lângă mâncarea stricată, inspectorii ANPC au constatat multiple alte abateri, cum ar fi folosirea de materii prime fără etichete, prezența insectelor vii în unitate, schimbarea stării termice a produselor, condiții improprii în spațiul de lucru și nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor alimentare. De asemenea, restaurantul nu avea autorizație de funcționare din partea primăriei și utiliza o mașină de transport neautorizată pentru depozitarea materiilor prime. Autoritățile au transmis aceste informații către Primăria Sectorului 1, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Sănătate Publică pentru investigații suplimentare.