Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut guvernelor să perceapă taxe mai mari asupra beneficiilor obținute de marile societăți petroliere și gaziere, pe care le acuză că exploatează actuala criză energetică pentru a obține beneficii ”excesive”.
”Este imoral ca întreprinderile petroliere și gaziere să obțină profituri-record de pe urma actualei crize energetice, pe spatele populațiilor și al comunităților cele mai sărace, cu un cost masiv și pentru climă”, a declarat Antonio Guterres la o conferință de presă ținută cu ocazia publicării celui de-al treilea raport al ONU privind consecințele mondiale ale conflictului din Ucraina. Creșterea prețurilor la petrol și la gazele naturale a condus societăți precum ”TotalEnergies”, ”Shell”, ”Exxon”, ”Chevron” sau ”BP” la realizarea unor enorme beneficii în al doilea trimestru al acestui an.
Tulburări economice şi politice
Potrivit lui Antonio Guterres, mai multe țări ale lumii sunt deja teatre ale unui val de tulburări economice, sociale și politice, de care, de fapt, nu este scutită nicio țară. Domnia sa a avertizat că, până la finele anului, 345 milioane de persoane vor fi lovite de ”o ascuțită insecuritate alimentară” în 82 țări ale planetei, reprezentând o creștere cu 47 milioane din cauza impactului crizei ucrainene. Numeroase țări în curs de dezvoltare, copleșite de datorii și fără acces la finanțări, luptă încă pentru a învinge pandemia de Covid-19, riscând să se prăbușească total economic. Motiv pentru care Antonio Guterres a chemat guvernele să acționeze, taxând profiturile excesive și utilizând banii respectivi pentru susținerea celor mai vulnerabili în aceste momente dificile.
Fără să pună în discuție angajamentele luate pentru limitarea încălzirii climatice, dar pentru a face față actualei crize, ONU cheamă guvernele să ia măsuri vizând reducerea cererii de energie (reducând încălzirea și climatizarea, reducând transporturile aeriene, reabilitând locuințele…) și accelerarea dezvoltării energiilor regenerabile.