Joe Biden și-a invitat vineri, 18 august, omologii japonez și sud-coreean la Camp David, cu obiectivul de a lua în discuție posibilități de întărire a relațiilor lor trilaterale securitare. Acest summit inedit este în același timp – consideră analiștii de la ”Le Figaro” – și un semnal trimis Chinei și Coreei de Nord. Două anunțuri sunt așteptate de la acest summit. Mai întâi angajamentul de a avea astfel de întâlniri în fiecare an. Pe de altă parte, decizia de a se crea un canal de comunicație urgentă între cei trei șefi de stat și de guvern, precum și între alte personalități ale administrațiilor celor trei țări. Este vorba de un gen de ”telefon roșu”, considerat util într-o regiune ce trăiește sub amenințarea programului nuclear nord-coreean și a invadării Taiwanului de către China.”Am creat ceea ce China nu dorea cu orice preț”, a declarat ambasadorul american în Japonia, Rahm Emanuel… Summitul acesta, a adăugat el, trebuie să trimită mesajul potrivit căruia ”trebuie pariat pe America în regiune. Suntem o putere în ascensiune, ei (chinezii – nota ambasadorului american) în declin”, reluând retorica de acum familiară a lui Joe Biden referindu-se la problemele economice și demografice ale Chinei.
Ostilitatea Beijingului
Beijingul nu-și ascunde ostilitatea față de acest nou dialog în trei, care se adaugă la alte inițiative diplomatice ale administrației Biden în Asia-Pacific cu India și cu Australia. Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a pus recent în gardă Seulul și Tokio: ”Puteți oricât doriți să vă decolorați părul și face mai fin nasul, nu veți fi niciodată europeni sau occidentali. Nu puteți să deveniți occidentali. Noi trebuie să știm unde sunt rădăcinile noastre” și a chemat China, Coreea de Sud și Japonia ”să lucreze împreună”.
Potrivit Secretarului de stat american Antony Blinken, obiectivul întâlnirii tripartite de la Camp David este totuși punerea bazelor unei ”noi ere de cooperare trilaterală” în zona India-Pacific. O apropiere geopolitică pe care China nu o vede cu ochi buni.