În fața presiunilor din ce în ce mai puternice ale Chinei, Rusiei, Turciei și ale multor alte puteri, Statele Unite au decis să-și facă mai lizibilă strategia proprie în Africa. Prima etapă a turneului lui Antony Blinken, Secretarul de stat american, a fost Africa de Sud, unde s-a aflat începând de duminică. A avut o agendă bogată, Africa de Sud reprezentând pentru Statele Unite un punct de mare interes întrucât, în calitate de membră a grupului BRICS, se află sub o pronunțată influență rusă și chineză. Convorbiri ample, spun jurnaliști aflați la Pretoria, citați de ”Le Point”, a purtat îndeosebi cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa și cu ministrul de Externe, dna Naledi Pandor.
”Un veritabil parteneriat”
”Ceea ce căutăm noi înainte de toate este un veritabil parteneriat între Statele Unite și Africa… Noi nu dorim o relație dezechilibrată sau tranzacțională”, a declarat Antony Blinken la o întâlnire cu presa împreună cu omologul său sud-african Naledi Pandor. ”Statele Unite nu vor dicta ce alegeri face Africa și nimeni alcineva nu trebuie să facă acest lucru”, a mai spus Blinken într-un discurs ținut la universitatea din Pretoria. ”Dreptul de a alege propriile căi aparține numai africanilor… Prea adeseori națiunile africane au fost tratate mai degrabă ca un instrument al progresului altor națiuni și nu ca autori ai propriului progres”, a subliniat șeful diplomației americane. În context, Washingtonul dezvăluia un document de orientare anunțând o reformulare de largă amploare a politicii Statelor Unite în Africa subsahariană, unde americanii înțeleg să contracareze prezența rusă și chineză și să dezvolte abordări nemilitare contra terorismului. Această nouă strategie, care recunoaște importanța creșterii demografice a Africii, ponderea ei la ONU, precum și imensele sale resurse naturale și oportunități, intervine într-un moment în care accentul pus de către Statele Unite asupra luptei militare împotriva grupurilor extremiste din Africa este criticat pentru ineficiența sa. ”Proasta guvernare, excluziunea și corupția, inerente democrațiilor slabe, le face mai vulnerabile la mișcările extremiste, precum și ingerințelor străine”, a subliniat Blinken. Între aceste ingerințe, Blinken a numit societatea Wagner, susținută de Kremlin, ”care exploatează instabilitatea pentru a jefui resursele africane și comite abuzuri fără a fi pedepsită”, a adăugat el.
Vizita lui Antony Blinken la Pretoria, prima etapă a unui turneu african care în următoarele zile îl conduce în Republica Democrată Congo și Rwanda, vizează determinarea unei apropieri a diplomației sud-africane de lumea occidentală și contracararea influenței ruse în acest continent. Experți diplomatici occidentali remarcă faptul că Antony Blinken și-a organizat un turneu în Africa imediat după ce abia își încheiase un turneu în țări de pe acest continent șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.
Antony Blinken, vorbitor și de franceză, a afirmat în Africa de Sud că țara sa nu consideră continentul african drept ”teren al unei competiții între marile puteri… Nu așa vedem noi lucrurile. Angajamentul nostru în favoarea unui parteneriat cu Africa nu constă în a depăși pe cineva”. Atenția Statelor Unite pentru Africa a fost adeseori plasată pe plan secund și guvernul american spune acum că vrea să schimbe dinamica. ”Astăzi este începutul unui nou capitol. Președintele Biden este nerăbdător să-l primească pe președintele Cyril Ramaphosa luna viitoare la Washington, înaintea unui summit americano-african prevăzut pentru 13 decembrie, tot la Washington”.
Statele Unite vor să ”integreze voința de neutralitate a africanilor”
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Africa de Sud a adoptat o poziție neutră și a refuzat să se alăture apelurilor occidentale la condamnarea Moscovei. Ministrul sud-african de Externe, dna Pandor, a regretat discursurile critice venite din mai multe țări, în special europene, la adresa Africii de Sud, dar a mulțumit Washingtonului că nu a avut un ton similar. Referitor la Ucraina, șefa diplomației sud-africane a subliniat: ”Noi suntem consternați de acest război, niciun sud-african nu-l susține” dar, a spus domnia sa, se impune preocupare și față de situația tensionată actuală din Gaza. ”Trebuie să fim la fel de preocupați de soarta poporului palestinian, ca și de cea a poporului ucrainean”, a spus dna Pandor.
De ce Blinken a ales Africa de Sud drept prima etapă a turneului său
Turneul african al lui Antony Blinken este atent analizat de experți în domeniul relațiilor internaționale. Unul dintre ei citat de ”Le Point”, Steven Gruzd, de la Institutul sud-african de Relații Internaționale, este de părere că nu se poate considera drept sigur faptul că Secretarul de stat american reușește să schimbe poziția neutră adoptată de Africa de Sud față de războiul din Ucraina. Rusia este, totuși, un partener strategic important, la fel ca și China, care este primul partener comercial al acestei țări. Alegerea Africii de Sud ca primă etapă a turneului lui Blinken, mai spune Gruzd, s-a datorat dorinței SUA de a schimba strategia lui Donald Trump – de total dezinteres față de Africa – și de a contrabalansa influența altor țări în această zonă a planetei.