12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Antony Blinken: Pentru Statele Unite, China este “cea mai mare provocare” a secolului

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, situează competiția cu China “prioritatea guvernării Biden”. “Noi ne vom situa pe poziția – diplomatică și militară – de a ne apăra aliații”. Avem de-a face cu un “mesaj clar”, o luare de poziție fără ambiguitate, subliniază într-un amplu comentariu publicația “Le Point”. Miercuri, cu prilejul primului său discurs de politică externă de la intrarea în funcție a lui Joe Biden, Antony Blinken a desemnat competiția cu China drept “cea mai mare sfidare geopolitică a secolului al 21-lea” și o prioritate a politicii externe a lui Joe Biden, promițând să conjuge fermitatea cu dialogul. Multe țări, spune Blinken, reprezintă provocări importante pentru America, între care Rusia, Iranul sau Coreea de Nord, dar cea legată de China “este diferită”. China, relevă el, este singura țară cu forță economică, diplomatică, militară și tehnologică susceptibilă să zguduie serios sistemul internațional stabil și deschis, toate regulile, valorile și relațiile care fac lumea să fie cum o dorim.

Șeful diplomației americane a promis că relațiile cu Beijingul vor fi “un amestec de competiție, atunci când aceasta va fi sănătoasă”, “colaborare, când este posibil” și “antagonism, când acest lucru va fi necesar”. Critici severe a adus Blinken diplomaţiei practicate de Donald Trump sau de secretarul său de stat Mike Pompeo, acesta din urmă , un “uliu”, ducând tensiunile până la “o criză inedită cu alură de război rece”. Cu China, a avertizat Blinken,vom dialoga “de pe poziții de forță”, “căutând terenuri de înțelegere privind lupta contra schimbărilor de climă, întărirea securității sanitare și promovarea neproliferării”.

O “adevărată forță”

Trebuie regăsită acea “poziție de forță”- acesta este mesajul-cheie din liniile directoare ale politicii externe a președintelui Biden, dată publicității miercuri de către Casa Albă. Este politică ce pune accentul pe necesitatea “revitalizării rețelei de alianţe ale Americii” și a conferi o nouă strălucire democrației.

“Adevărata forță” nu constă în fanfaronade, nu se sprijină doar pe forță militară, a afirmat în manieră critică Blinken. Ea înseamnă apărarea drepturilor omului, a lucra cu aliaţii și partenerii fără a-i denigra. Administrația Biden ridică alianța anti-Beijing (cu Australia, Coreea de Nord și Japonia) la rangul de “principal atu strategic al Americii”, similar cu NATO. “Adevărata forță” constă, potrivit lui Blinken și modul de a lucra în cadrul organizațiilor internaționale, având în vedere că atunci când au fost părăsite, China a umplut locurile goale. Joe Biden a revenit în acordul de la Paris, în OMS, instituții cărora predecesorul le-a trântit ușa.

Diplomația – o prioritate

În discursul-document al șefului diplomației americane, Casa Albă se angajează să “riposteze” de fiecare dată când atitudinea Chinei amenință direct interesele și valorile americane, îndeosebi în materie de “practici comerciale nejuste și ilegale” sau în cazul cybercriminalităţii. “Noi”, a avertizat Blinken, ne vom situa în poziție – diplomatică și militară – de apărare a aliaților noștri”. “Noi nu vom promova democrația prin intervenții militare costisitoare sau încercând să răsturnăm regimuri autoritare prin forță”, a asigurat Blinken, apreciind că “aceste tactici ale trecutului nu au mers”. Președintele Biden promite că diplomația va avea întotdeauna rol primordial, dar “nu va ezita niciodată să recurgă la forță atunci când vieți americane sau interese vitale vor fi în joc”, a conchis Antony Blinken.


Foto: By U.S. Embassy Nigeria – https://www.flickr.com/photos/usembassynigeria/19552585025/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99014808

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Proorocire: China va fi cea mai puternica economie a lumii si va dainui vesnic. Vreti sa stiti de ce? Pentru ca doua tipuri de galaxii din cele trei existente in Cosmosul infinit, spiralate si lenticulare, au fost create in Casa Raiului in care stau in credinta buddhista dupa simbolul Cercul si Calea Lui Buddha din litere bizantine rosii, stelele verzi fosforescente si nucleul lor luminos dupa un spot cu lumina din tavanul de rigips.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW