O scrisoare deschisă, dată publicității joi de 500 personalități ale lumii, pune în cauză puterile asumate în caz de urgență invocate de unii președinți și guverne în perioada pandemiei Covid-19.
Scrisoarea, preluată și de ziarul „Le Figaro”, pune în gardă față de „pericolul” concretizat în măsurile luate de „unele guverne” în perioada crizei sanitare provocate de coronavirus, măsuri ce „compromit democrația”. De remarcat faptul că printre semnatarii ei se află Svetlana Alexievici, laureata Nobelului pentru literatură 2015, scriitorul francez Bernard-Henri Lévi, actorul american Richard Gere, laureatul premiului Nobel pentru pace 1983 polonezul Lech Walesa, fosta șefă a diplomației americane Madeleine Albright. Scrisoarea a fost redactată la inițiativa Institutului internațional pentru democrație și asistență electorală (IDEA) cu sediul la Stockholm.
Documentul denunță „regimurile autoritare care profită de actuala criză… pentru a face să tacă criticile și pentru a-și întări puterea politică”. „Democrația este în pericol… Libertatea, sănătatea și demnitatea persoanelor sunt în joc pretutindeni în lume”, lansează semnatarii scrisorii.
Într-un interviu pentru France Presse, preluat de „Le Figaro”, Kevin Casas-Zamora, secretarul general al IDEA, subliniază că „întreaga situație creată de pandemie are deja importante consecințe economice și sociale și este foarte probabil să fi avut deja consecințe politice foarte profunde”. Domnia sa vizează în special Filipinele și puterile pentru situații de urgență asumate de președintele Rodrigo Duterte, Salvadorul cu recurgerea la centre de detenție sau Ungaria unde, spune oficialul IDEA, puterile pentru starea de urgență invocate de guvern nu aveau, până la mijlocul lunii iunie, dată de expirare.
Măsurile restrictive, în dependență de gradul de urgență a situației
În opinia lui Kevin Casas-Zamora, dacă puterile asumate pentru situații de urgență sunt o „parte legitimă din arsenalul măsurilor” la dispoziția guvernelor democratice pentru a face față unor circumstanțe excepționale, exercitarea trebuie să fie „proporțională cu gradul de urgență”. „Un cetățean înfricoșat tolerează măsurile drastice și se obișnuiește cu un spațiu mai restrâns pentru exercitarea drepturilor sale fundamentale, subliniază dl. Casas-Zamora, dar când este vorba de măsuri stricte precum izolarea și privarea de anumite libertăți, este mai greu să se evalueze cu exactitate strategia cea mai eficientă…”Sunt mult mai multe șanse să se găsească echilibrul just dacă există capacitatea de a experimenta, corecta și ajusta politicile publice”.
Pentru 3 morti si doi raniti de Coranovirus am oprit toata economia lumii !