8 C
București
duminică, 20 septembrie

Strălucirea discretă a aurului

Conflictele comerciale, blocarea economiei mondiale în vreme de pandemie, dar și diversele conflicte geostrategice au făcut ca prețul aurului să crească de la începutul anului cu peste 12%, după un câștig de 19% în 2019.

Administrația Trump și-a axat politica pe un sistem comercial protecționist, ceea ce a pus în gardă atât investitorii privați, cât și băncile centrale, care și-au mărit preventiv plasamentele în aur.

Treptat, uncia s-a consolidat la pragul de 1.400 dolari, le-a depășit apoi pe cele de la 1.500 și 1.600 dolari, pentru ca intrarea în pandemie să împingă prețul peste 1.700 dolari.

Ultimele zile au adus atingerea maximului ultimilor opt ani de 1.789 dolari, după ce piețele de acțiuni au cunoscut contracții majore, în ciuda faptului că marile bănci centrale au realizat injecții mari cu lichiditate.

În România, maximul prețului gramului de aur stabilit de BNR a atins în 18 mai recordul de 253,7705 lei.

O analiză Goldman Sachs estimează un preț al unciei în următoarele șase luni de 1.900 dolari. Reamintim că recordul de 1.921 dolari a fost atins în septembrie 2011, în plină criză financiară care a fost declanșată tot pe pământ american.

Aurul va rămâne un plasament important în perioada următoare, ceea ce îi va asigura pe termen lung creșterea, în condițiile în care dolarul, un alt refugiu important în vremuri tulburi, are o evoluție descendentă.

Nu trebuie uitate riscurile geo-politice crescute, potențial alimentate de pandemie, care au facut ca sondajele realizate în SUA să indice o înfrângere semnificativă a președintelui Trump în noiembrie. De altfel, criza Covid 19 riscă să accelereze procesul de deglobalizare și o reașezare a relațiilor internaționale, care a început odată cu războiul comercial SUA-China

Conform World Gold Council, in ultimele trei decenii, aurul și-a întărit rolul de activ contraciclic în perioadele de recesiuni majore ale pieței. Pentru a se proteja, băncile centrale și-au majorat expunerea pe metalul galben, randamentele aduse de acesta depășind active care fac parte tradițional din rezervele acestora, precum obligațiunile emise de Trezoreria SUA sau ale statelor care fac parte din G-10.

„Marea Închidere”, cum a fost numită de FMI criza sanitară și economică, va aduce la nivel mondial o contracție a PIB de 4,9%, conform ultimului raport al instituției financiare. Prognoza PIB pentru 2021 a fost redusă de la 5,8% în aprilie la 5,4%.

Un nou motiv pentru metalul galben să strălucească și mai tare.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW