FMI a evaluat din nou, în scădere, previziunile privind creșterea economiei mondiale și prognozează o recesiune mondială mult mai gravă decât s-a prevăzut.
Fondul Monetar Internațional a anunțat miercuri, 24 iunie, că pentru anul acesta prevede o contracție a PIB-ului mondial de 4,9%, față de 3% cât prognozase în luna aprilie. Se precizează că absolut toate regiunile lumii sunt afectate de proiecțiile pesimiste ale acestei instituții financiare. Relansarea, și ea, va fi mult mai lentă decât se speră.
Pericolul unei catastrofe sociale
În spatele cifrelor mai sus menționate, spun experți ai FMI, economiști informați citați de RFI, se află pericolul unei catastrofe sociale în statele lumii. Criza, spun ei, va antrena numeroase falimente și un șomaj în masă. Măsurile privind șomajul parțial au permis, în Europa, limitarea concedierilor. În schimb, Statele Unite și-au văzut crescută rata șomajului… la peste 13%.
Analiza făcută de FMI relevă faptul că unele sectoare ale economiei mondiale sunt mai lovite în comparație cu altele, exemple în acest sens fiind serviciile și transportul aerian. În industrie și construcții, întreprinderile trebuie să țină cont de restricțiile sanitare. Anul viitor, relansarea va fi susținută cu mai puțin decât s-a prevăzut inițial, respectiv mai puțin cu 5,4%. Și asta, cu condiția ca un al doilea val al pandemiei să nu aibă totuși loc. Nicio țară nu va scăpa, demonstrează FMI. Începând cu China, de unde a pornit epidemia la finele anului trecut. Creșterea în gigantul asiatic ar putea fi anul acesta de 1%, departe de cele 6,1 procente realizate în anii precedenți. Criza are efecte și mai catastrofale în Statele Unite. Prima putere economică a lumii își va vedea economia prăbușindu-se cu… 8%. Pretutindeni în lume, arată situația prezentată de FMI, cifrele sunt dezastruoase: minus 10,2% în zona euro, minus 9,4% în America latină și Caraibe. Nici Africa subsahariană nu este scutită de dezastru, PIB-ul său urmând să înregistreze un recul de 3,2%. Economia altor două țări, pe continentul african, sunt cel mai grav lovite de pandemie – Nigeria și Africa de Sud.
Dacă relansarea ce se profilează rămâne limitată, reiese din analiza FMI, ea se datorează persistenței măsurilor de distanțare fizică în cel de-al doilea semestru al anului 2020, consecințelor îndelungatei inactivități a întreprinderilor în primul semestru și impactului negativ asupra productivității pe care l-a avut instituirea normelor de igienă la locul de muncă. Iar pentru țările care încă luptă pentru controlul pandemiei, necesitând menținerea izolării și a distanțării sociale va există un impact suplimentar asupra economiilor lor.
Trebuie ajutați cei mai năpăstuiţi
Potrivit economistei-șefe a FMI, Gita Gopinath, care a prezentat starea dezastruoasă a economiei mondiale provocată de criza Covid-19 într-o conferință de presă, se impune o strânsă cooperare multilaterală care să faciliteze relansarea, proces ce se anunță lung și dificil. Și, pentru evitarea unei catastrofe, comunitatea internațională va trebui să constituie stocuri mondiale de bunuri esențiale și echipamente de protecție în condițiile în care este deja previzibil un alt val al pandemiei. Tot prin cooperare trebuie finanțată cercetarea, consolidarea sistemelor de sănătate publică, dar mai ales prin ajutorarea populațiilor cele mai sărace, a subliniat Gita Gopinath