Lovitură de teatru a CPI: Președintele kosovar, Hashim Thaçi, inculpat pentru crime de război și împotriva umanității

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga i-a inculpat miercuri, 24 iunie, pe preşedintele kosovar Hashim Thaçi, și pe Kadri Veseli, fostul șef al serviciului de informații al gherilelor kosovare și actual lider al Partidului Democratic din Kosovo (PDK), pentru crime de război și contra umanității comise în timpul războiului din fosta Iugoslavie, la sfârșitul anilor 1990.

Este o lovitură de teatru majoră, care va avea, spun analiști politici din zonă, un impact important asupra situației din Kosovo și întreaga regiune a Balcanilor. Cei doi lideri kosovari sunt acuzați că au eliminat circa o sută de persoane, opozanți albanezi, sârbi și romi.

Vizita lui Thaçi la Washington, anulată

S-a aflat că în momentul în care actul de acuzare a fost dat publicității, Hashim Thaçi se afla într-un avion ce-l ducea la Washington unde sâmbătă urma să se întâlnească cu omologul său sârb Aleksandar Vucic, Statele Unite avnd rolul de a grăbi încheierea unui acord final între Kosovo și Serbia.

Richard Grenell, emisarul special al președintelui Trump pentru Kosovo, a anunțat cu puțin timp înaintea întâlnirii că, la întâlnirea cu Vucic, Kosovo va fi reprezentat de primul ministru, Avdullah Hoti.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW