Apelul a 442 parlamentari din țări europene împotriva colonizării israeliene a Cisiordaniei

Denunțând o „anexare de facto” a Cisiordaniei de către Israel, 442 parlamentari din țări europene au chemat – într-o scrisoare consultată de „Le Figaro”- țările lor să profite de venirea lui Joe Biden la Casa Albă pentru a se mobiliza împotriva colonizării teritoriilor palestiniene ocupate.

„Evenimentele în teren tind, în mod clar către o anexare de facto ce progresează rapid, mai ales prin extinderea coloniilor și a demolării unor structuri palestiniene”, se spune în scrisorea parlamentarilor din țări europene, între care figurează și Jeremy Corbyn, fost lider al Partidului Laburist, sau francezul Jean-Luc Mélenchon (stânga radicală). În ciuda pandemiei de coronavirus, subliniază semnatarii scrisorii, în anul care a trecut a avut loc cel mai mare număr de demolări ale unor case și structuri palestiniene cunoscut în ultimii patru ani.

Joia trecută, mai multe cancelarii europene au cerut Israelului restituirea echipamentelor oferite de țările lor și confiscate ilegal beduinilor din Hamsa al-Baqa, o așezare situată în nordul Văii Iordanului, de către statul israelian.

Armata israeliană ocupă, începând din 1967, Cisiordania și Ierusalimul de Est, unde trăiesc la ora actuală în jur de 3,1 milioane de palestinieni și peste 675.000 israelieni în colonii considerate ilegale de dreptul internațional. Colonizarea israeliană, reamintește „Le Figaro”, s-a accelerat serios în ultimii ani, sub impulsul lui Benyamin Netanyahu și cu „bunăvoința” aliatului Donald Trump. Noul președinte, Joe Biden, a criticat imediat după venirea la Casa Albă crearea de noi colonii israeliene în zona respectivă și s-a angajat să intensifice eforturile pentru o soluție ce implică crearea unui stat palestinian.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW